POSVET

Janša z delovno nedeljo išče izhod iz krize

Objavljeno 06. maj 2012 09.29 | Posodobljeno 06. maj 2012 09.29 | Piše: T. L., STA

Po podaljšanih prvomajskih počitnicah si je vlada pred ponedeljkovimi pogajanji omislila delovno nedeljo: razpravljali bodo tudi o zadnjem sindikalnem predlogu.

Prvak SDS Janez Janša.

LJUBLJANA – Koalicijski poslanci bodo danes zvečer na posvetu s premierjem Janezom Janšo vnovič razpravljali o zakonu o uravnoteženju javnih financ in rebalansu letošnjega proračuna. Tega je vlada poslala v obravnavo v državni zbor že pred mesecem dni, medtem pa se je za zdaj neuspešno pogajala s sindikati o varčevalnih ukrepih, ki spremljajo proračunske dokumente.

Manj od pričakovanega

Z rebalansom se bodo letošnji proračunski izdatki oklestili na dobrih devet milijard evrov, kar je 1,1 milijarde evrov manj, kot je zapisano v že konec leta 2010 sprejetem proračunu za to leto, katerega izvajanje je sicer že vse od začetka leta zamrznjeno. Manjši od sprva ocenjenih pa bodo tudi prilivi v državno blagajno, in sicer bodo znašali 7,9 milijarde evrov.

Vlada kljub temu načrtuje zmanjšanje proračunskega primanjkljaja na tri odstotke bruto domačega proizvoda že v tem letu, zato je k proračunskim dokumentom priložila še predlog zakona o uravnoteženju javnih financ. Z njim naj bi se izdatki proračuna in drugih blagajn javnega financiranja v primerjavi z lanskimi zmanjšali za približno 800 milijonov evrov.

O sobotnem predlogu sindikatov

Vlada se je s sindikati pogajala okoli 150 ur. Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki vztraja pri predlogu 8-odstotnega znižanja plač, pa je v petek zavrnila tudi zadnji vladni predlog o 9-odstotnem znižanju plač, polovičnem znižanju premij dodatnega pokojninskega zavarovanja in umiku predlogov standardov ter normativov v šolstvu iz zakona o uravnoteženju javnih financ. Sindikati so v soboto vladi dali nov predlog, katerega vsebina še ni znana, danes pa naj bi ga obravnavala koalicija.

Izredna proračunska seja v četrtek

Pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek. Če se ne bodo uskladili, sindikati napovedujejo ali zaostritev stavke ali referendum, vlada pa ustavno presojo referendumske pobude. Zbližali pa so stališča o ukrepih na področju družinske politike, ob čemer vlada zagotavlja, da socialno najšibkejših ukrepi ne bodo prizadeli. O morebitnih spremembah zakona naj bi se dogovorili danes.

Izredna proračunska seja državnega zbora se bo predvidoma začela v četrtek. Pred njo se mora s proračunskimi dokumenti in z morebitnimi vloženimi dopolnili seznaniti še odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko.
 

Deli s prijatelji