NAKUP ZEMLJIŠČ

Janša vpleten v sporen posel z zemljišči na Hrvaškem?

Objavljeno 21. maj 2014 22.55 | Posodobljeno 21. maj 2014 22.57 | Piše: STA, Ma. F.

V SDS izbruh afere pripisujejo bližajočim se volitvam v Evropski parlament.

Predsednik SDS Janez Janša.

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Matjaž Kovačič je pri spornem poslu banke v zvezi z nakupom zemljišč na Hrvaškem, v katerem je poniknilo 28 milijonov evrov, sodeloval tudi z nekdanjim premierjem Janezom Janšo, je danes poročala TV Slovenija.

Po navedbah nacionalke je NKBM v letih 2006 in 2007 svoji hčerinski družbi KBM Projekt za nakup projektnih družb oziroma zemljišč na Hrvaškem odobril posojilo 60 milijonov evrov.

Komunikacija prek strankarskega elektronskega naslova

Posel je potekal tudi prek elektronske pošte med takratnim predsednikom uprave NKBM Kovačičem in takratnim predsednikom vlade Janšo.

Po informacijah nacionalke je Kovačič Janšo obveščal o poslovnih odločitvah banke v zvezi s tem poslom, elektronske pošte pa mu ni pošiljal na njegov vladni elektronski naslov, temveč na strankarskega. S tega naslova naj bi prejemal tudi odgovore.

V dopisih naj bi bil Kovačič Janši med drugim pojasnjeval, da bo celotno kreditno transakcijo za nakup hrvaških zemljišč izpeljal mimo vseh nadzornih in drugih bančnih organov v strogi tajnosti. Poleg tega naj bi bil nekdanji prvi mož druge največje slovenske banke prvaku SDS pisal, da je treba denar čim prej spraviti na Hrvaško in da za to potrebuje njegovo čimprejšnje soglasje.

Poniknilo 28 milijonov

Vlogo posrednika naj bi bil odigral Borut Petek, tedanji član Janševega kabineta. Večina elektronske pošte, razen tiste z oznako strogo zaupno, naj bi bila namreč naslovljena tudi nanj.

Z Janšo so v zvezi s tem poslom pred dobrim mesecem že opravili razgovor preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), a ne kot z osumljencem, temveč kot s pričo, navaja TV Slovenija. Kot dodaja, v NPU pravijo, da zadevo s tožilstvom preiskujejo.

V poslu naj bi po ugotovitvah preiskovalcev poniknilo 28 milijonov evrov, banka NKBM pa naj bi bila močno oškodovana, saj je bila na koncu vrednost spornih zemljišč, s katerimi je bil kredit zavarovan, za polovico manjša od odobrenega kredita.

Račun švicarske banke

Pet milijonov evrov iz teh spornih poslov naj bi bilo končalo na računu švicarske banke Credit Suisse, kako in zakaj, pa preiskovalci menda še ugotavljajo.

V SDS so poudarili, da zgodba prihaja na dan pred evropskimi volitvami in da je namen jasen. Trditev o dopisih med Kovačičem in Janšo glede odobritve transakcije v znesku 60 milijonov evrov mimo nadzornih organov in s soglasjem predsednika vlade je po njihovih besedah izmišljena.

Deli s prijatelji