GLAS LJUDSTVA

Janša in vlada strmoglavila

Objavljeno 22. julij 2012 21.59 | Posodobljeno 22. julij 2012 21.59 | Piše: S. J., STA

Delo vlade je kot neuspešno ocenilo skoraj 72 odstotkov anketiranih.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Po raziskavi Vox populi, ki jo je za Dnevnik in Pop TV julija pripravila agencija Ninamedia, bi Pozitivno Slovenijo volilo 17,3 odstotka vprašanih, sledita SDS z 14,7-odstotno podporo in SD s 14,1-odstotno podporo. Raziskava je pokazala precejšen padec ugleda vlade in tudi padec priljubljenosti premierja Janeza Janše.

Podpora SDS padla, DL z večjo podporo

Raziskava je glede na junij pokazala nekoliko višjo podporo PS, in sicer za dobro odstotno točko. Podpora SDS je padla za dobrih pet odstotnih točk, podpora SD pa se je zadnje tri mesece ustalila na približno 14 odstotkih.

Trem največjim parlamentarnim strankam sledi DL s 4,4-odstotno podporo, kar je za pol odstotne točke več kot junija. SLS bi volilo 3,5 odstotka vprašanih (junija trije odstotki), NSi 3,1 odstotka (junija 3,2 odstotka) in Desus 2,7 odstotka (junija 0,7 odstotka). Po dobrih 19 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili, oz. da ne bi volili.

Slabih 20 odstotkov meni, da je vlada neuspešna

Prejšnje mesece je Janševa vlada beležila 30-odstotno priljubljenost, julija pa le še slabih 20 odstotkov vprašanih meni, da je uspešna. Delo vlade je kot neuspešno ocenilo 71,7 odstotka vprašanih. Povprečna ocena dela državnega zbora je 2,5.

Kaj bi bilo, če bi se Janša upokojil?

Tokrat so sodelujoče vpraševali, ali bi se v primeru, da bi se Janša politično upokojil, stanje v Sloveniji izboljšalo. Večina oz. 42,8 odstotka jih meni, da bi bilo enako, 36,2 odstotka pa jih meni, da bi se izboljšalo. Po mnenju 14,6 odstotka vprašanih bi bilo stanje v Sloveniji slabše, dobrih šest odstotkov pa je neopredeljenih.

Do kdaj bo zdržala vladna koalicija?

Vladna koalicija bo po mnenju 26,8 odstotka vprašanih zdržala do konca mandata. Po mnenju 25,4 odstotka vprašanih bo vladna koalicija razpadla do novega leta, po mnenju 35,5 odstotka pa bo razpadla v enem letu. Dobrih 12 odstotkov vprašanih je neopredeljenih.

Telefonsko javnomnenjsko raziskavo je agencija Ninamedia opravila med 17. in 19. julijem na vzorcu 700 oseb.

Po mnenju 51,5 odstotka vprašanih bi Slovenijo bolje vodila nova koalicija, v kateri bi bile stranke PS, SD in DL. Koalicija pod vodstvom SDS bi bila boljša po mnenju 25,3 odstotka vprašanih. Slaba četrtina je neopredeljena.

Novinec Igor Lukšič

Julijsko merjenje priljubljenosti slovenskih politikov razen visoke uvrstitve Gregorja Viranta in novinca na razpredelnici Igorja Lukšiča ter padca Janeza Janše za pet mest, ni prineslo večjih presenečenj. Bolje kot minuli mesec je ocenjenih 13 politikov, sedem pa slabše.

Türk se je na prvem mestu še utrdil

Danilo Türk se je na najvišji stopnički utrdil s precej boljšo oceno kot prejšnji mesec, sledi mu trojica politikov, ki so ohranili junijska mesta: Janez Potočnik pred Radovanom Žerjavom in Borutom Pahorjem. Na petem mestu je Gregor Virant, sledijo Dejan Židan, ki je pred Zoranom Jankovićem in Janezom Šušteršičem, ta sta zamenjala mesti. Lojze Peterle je padel za štiri mesta in je končal pred desetouvrščenim novincem Igorjem Lukšičem. Milan Zver pa zaključuje zgornji del lestvice.

Deli s prijatelji