V OBRAVNAVI

Janša vendarle na ustavnem sodišču

Objavljeno 01. december 2014 20.29 | Posodobljeno 01. december 2014 20.29 | Piše: STA, T. L.

Ustavno sodišče je začelo obravnavati Janševo pritožbo na sodbo vrhovnega sodišča v zadevi Patria.

Janez Janša in Franci Matoz.

LJUBLJANA – Ustavno sodišče je danes začelo obravnavati ustavno pritožbo predsednika SDS Janeza Janše zoper sodbo vrhovnega sodišča v zadevi Patria, je razvidno s spletne strani sodišča. Janšev zagovornik Franci Matoz je v četrtek vložil ustavno pritožbo, v kateri predlaga, naj sodišče zadrži izvršitev sodbe, da lahko Janša nemudoma odide s prestajanja kazni.

Kot je Matoz pojasnil na petkovi novinarski konferenci, to začasno odredbo pričakujejo do novega leta, hkrati pa pričakujejo tudi hitro odločanje o pritožbi.

V 56 strani dolgi pritožbi je Janševa obramba ustavnim sodnikom predlagala, naj zadevo obravnavajo absolutno prednostno, saj je sodba tudi podlaga za prenehanje poslanskega mandata. Matoz pričakuje, da bo ustavno sodišče »zaradi več kot očitnih kršitev« pritožbi ugodilo in dosedanje sodbe razveljavilo. Matoz je namreč prepričan, da sodbe v zadevi Patria ne vsebujejo niti najmanjšega standarda za obsodbo, temveč le arbitrarno nizanje indicev.

Kaj očita Matoz

Janšev zagovornik dosedanjim odločitvam sodišč očita več kršitev ustave, od kršitve enakega varstva pravic, pravice do sodnega varstva, domneve nedolžnosti, načela zakonitosti v kazenskem postopku do načela pravnega jamstva oziroma pravice do obrambe.

Janša dveletno zaporno kazen prestaja od 20. junija letos, v zaporu sta tudi soobsojena Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, ki sta bila v zadevi Patria obsojena na 22 mesecev zapora. Vrhovno sodišče je pred kratkim zavrnilo njihove zahteve za varstvo zakonitosti, zato se zdaj trojica obrača na ustavno sodišče. Krkovičev odvetnik Jože Hribernik je v četrtek potrdil, da bo pritožbo vložil še isti dan, Črnkovičev zagovornik Dejan Marković pa je napovedal, da bo to storil v kratkem.

Deli s prijatelji