ODGOVORI

Janša: Varčevanje ni radikalno

Objavljeno 16. april 2012 18.40 | Posodobljeno 16. april 2012 18.34 | Piše: M. U., STA

Varčevanje je potrebno zato, da bomo socialno državo še lahko financirali.

Še vedno padamo in vsak dan država porabi 10 milijonov več, kot pa jih ustvarimo, pravi Janša

LJUBLJANA – »Varčevalni ukrepi niso predlagani zato, da Slovenija ne bi ostala socialna država, ampak zato, da bomo te pravice še sposobni financirati. V zadnjih letih jih nismo bili, saj smo jih financirali iz zadolževanja,« je v odgovoru na poslansko vprašanje v državnem zboru dejal predsednik vlade Janez Janša.

Premier Janša zavrača trditve o radikalnosti ukrepov

Poslanko Alenko Bratušek iz opozicijske Pozitivne Slovenije je v okviru poslanskih vprašanjih, ki jih predsedniku vlade postavljajo poslanke in poslanci, zanimalo, zakaj je treba tako radikalno posegati v vrsto socialnih pravic državljanov, ko pa so na voljo tudi druge poti za varčevanje. V odgovoru je Janša opozoril, da marsičesa ne bi bilo treba sprejemati, če bi bilo to sprejeto v preteklih letih. Ker ni bilo, je treba ukrepe po njegovih besedah izvesti zdaj, saj se nam lahko v nasprotnem primeru zgodi, da nam jih bodo narekovali drugi.

Varčevalni ukrepi, ki jih predlaga vlada, so po njegovih besedah podobni tistim, ki so jih izvajale ali pa jih izvajajo druge države EU, ki so na podobni stopnji razvoja kot Slovenija. Ukrepi zato po njegovi oceni niso radikalni.

V socialne pravice je vlada primorana posegati

»Če bi bilo tako preprosto poiskati rešitve brez tega, da bi se kateri koli socialni transfer ali dotacija zmanjšala, potem bi se to verjetno že zgodilo. Take rešitve se je iskalo tudi zadnja tri leta, pa jih ni bilo,« je opozoril Janša. Ob tem je dodal, da bodo socialne pravice tudi po sprejetih ukrepih bistveno večje kot v marsikateri drugi državi.

Večina varčevalnih ukrepov z omejenim rokom trajanja

Na vprašanje vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, koliko časa naj bi trajali varčevalni ukrepi, pa je Janša pojasnil, da ima večina ukrepov omejen čas trajanja, »kar pomeni, da bodo veljali toliko časa, dokler Slovenija ne bo znova dosegala od dve- do triodstotne gospodarske rasti«.

Predsedniku vlade je vprašanje postavila tudi Majde Potrata (SD), ki jo je zanimalo, zakaj je treba povečevati normative in obremenitve učiteljev v šolstvu. V zvezi s tem je Janša opozoril, da je v zadnjih letih število otrok v slovenskem šolstvu upadalo, Slovenija pa je zmanjševala normative in zaposlovala dodatne učitelje. To bi bilo po njegovih besedah lahko v redu, saj bi bilo idealno, če bi imel vsak učenec svojega učitelja, vendar »družba tega ni sposobna financirati«, opozarja.

Deli s prijatelji