PRIMOPREDAJA

Janša: V blagajni je 700 milijonov primanjkljaja, a smo likvidni

Objavljeno 21. marec 2013 11.54 | Posodobljeno 21. marec 2013 11.54 | Piše: STA, A. L.

Stanje tekoče bilance proračuna je v sredo znašalo milijardo in deset milijonov presežka.

Janez Janša.

LJUBLJANA – V državni blagajni je okoli 700 milijonov evrov primanjkljaja, stanje tekoče bilance proračuna pa je v sredo znašalo milijardo in deset milijonov presežka. To pomeni, da je Slovenija likvidna in lahko brez težav poravnava svoje obveznosti, je danes v Ljubljani dejal Janez Janša, ki je novi predsednici vlade Alenki Bratušek že predal večino poslov.

Janša je opozoril, da položaj kljub vsem narejenim korakom še vedno ni preprost. Bratuškovi je poskušal danes predstaviti aktualno stanje v javnih financah in državni blagajni. V državni blagajni je po njegovih besedah okoli 700 milijonov evrov primanjkljaja, kar je visoka številka, a bistveno nižja od tiste, ki jo je podedovala njegova vlada. Poleg tega je stanje tekoče bilance proračuna v sredo po Janševih besedah znašalo milijardo in deset milijonov v dobro, kar pomeni, da je slovenska država likvidna in lahko brez težav poravnava svoje obveznosti.

Ceneje do dodatnega kapitala

»Vendar bo, če v tem času ne prodamo novih obveznic, 6. junija položaj bistveno drugačen. Takrat ob nespremenjenem stanju pridemo do primanjkljaja v višini 800 milijonov evrov,« je opozoril. Zato je po Janševih besedah treba zagotoviti uspešno zadolževanje na mednarodnih finančnih trgih, da bomo sposobni odplačevati stare dolgove. Po izvedenih reformah in premikih v Evropi v zadnjem času sta stanje in perspektiva pozitivne možnosti prodaje slovenskih državnih obveznic bistveno boljša kot oktobra lani,« je prepričan Janša. Danes je po njegovih ocenah bistveno lažje in za bistveno nižjo ceno mogoče dobiti dodaten kapital.

Do junija brez zaostritev

Velike nevarnosti in zaostritev zato do junija ne vidi, saj je položaj za zdaj dober zaradi izvedenih reform in zato, ker se je Slovenija dvignila na lestvicah Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj, ter tudi zaradi ukrepov, ki sta jih v tem času sprejeli Evropska komisija in Evropska centralna banka.

Deli s prijatelji