USTAVILI POSTOPEK

Janša ušel kazni zaradi ponarejenih dokumentov

Objavljeno 30. oktober 2012 09.43 | Posodobljeno 30. oktober 2012 09.26 | Piše: A. K.

Afera Velikovec: ljubljansko okrajno sodišče naj bi postopek proti SDS ustavilo zaradi procesnih napak.

Prvak SDS Janez Janša.

LJUBLJANA – Zgodba o arhivskih dokumentih, s katerimi je poskušala SDS Janeza Janše dokazati, da je bil predsednik republike Danilo Türk sredi leta 1980 med desetimi posebej obveščenimi o bombnem napadu v avstrijskem Velikovcu, je končana, poroča Delo.

SDS izvirniku dodala še druge dokumente

Spomnimo: SDS je februarja 2011 na svoji spletni strani objavila dokument, ki naj bi potrjeval, da je Türk lagal o tem, koliko je vedel o bombnem atentatu v Velikovcu leta 1979. Izkazalo pa se je, da dokument, ki so ga objavili na spletni strani, ni identičen tistemu, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije.

Tudi takratni direktor arhiva Dragan Matić je potrdil, da je dokument, ki ga je SDS objavila kot enotnega, v resnici sestavljen iz delov različnih dokumentov. SDS je namreč izvirnemu dokumentu dodala še dokument, ki ga ni prejel Türk, temveč njegov predhodnik na položaju predsednika manjšinske komisije pri SZDL.

Stranki dva tisočaka, Janši pa 417 evrov

SDS se je po razkritju bralcem svoje spletne strani opravičila za »malomarnost«, inšpektorat za kulturo in medije pri (tedanjem) ministrstvu za kulturo pa je ugotovil, da je SDS kršila zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ko je na svoji spletni strani objavila arhivsko gradivo brez dovoljenja arhiva. Stranki je naložil plačilo nekaj več kot 2000 evrov globe, kot odgovorno osebo pa je s 417 evri oglobil predsednika stranke Janeza Janšo.

Postopek so ustavili

A postopek je po podatkih časnika sodišče ustavilo, in sicer zaradi napak v postopku na inšpektoratu oziroma ministrstvu, medtem ko se z vsebino sploh ni ukvarjalo. Odločitev je pravnomočna oziroma bo to postala z vročitvijo odločitve sodišča stranki in Janši.
 

Deli s prijatelji