PATRIA

Janša tožil za milijon in pol, dobil pa devet tisoč evrov

Objavljeno 13. december 2011 13.18 | Posodobljeno 13. december 2011 13.22 | Piše: Mo. S.

Sodišče je odločilo, da mu pripada odškodnina, plačati pa bo moral sodne stroške toženih.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Finska televizija YLE in novinar Magnus Berglund ter nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Bojan Potočnik bodo morali predsedniku SDS Janezu Janši zaradi oddaje Resnica o Patrii plačati odškodnino, poroča Delo. Tožbo je Janša vložil septembra 2008, v oddaji, ki jo je predvajala RTVS, pa novinar Berglund nekdanjega premierja označi za prejemnika podkupnin v domnevno spornih poslih s Patrio.

Poleg odškodnine še umik spornih izjav

Janša je zahteval 1,5 milijona evrov odškodnine, če bo sodba obstala na višjem sodišču, pa mu bosta morala finski novinar in televizija plačati 15.000 evrov, Potočnik 6500, prav tako je sodišče naložilo umik spornih izjav, izrečenih v oddaji, še piše Delo.

Berglund mora umakniti izjavo, da je »oseba, ki je v Patriinih dokumentih označena z "J‘‘, Janša in da je Patria podkupila (takratnega) predsednika slovenske vlade«. Umik mora objaviti na slovenski nacionalni televiziji, na finski televiziji YLE (ta mora objaviti tudi sodbo z obrazložitvijo) in na POP TV v glavnih informativnih oddajah, prav tako v časopisu Dnevnik. Na teh televizijah mora svojo izjavo umakniti tudi Potočnik, ki je rekel, da je Janša oviral policijsko preiskavo domnevno spornih poslov pri nakupu oklepnikov 8 x 8 za Slovensko vojsko.

Vrniti bo moral stroške

Predsednik SDS verjetno ne bo zadovoljen s stroški, ki jih bo moral vrniti toženim; Potočniku 6275, direktorju Sistemske tehnike Milanu Švajgerju pa 6208 evrov pravdnih stroškov. Očitke na račun Švajgerja je sodišče zavrnilo. Njegov odvetnik Stojan Zdolšek pravi: »Ves čas postopka smo bili boljši od Janeza Janše. /.../ Na koncu smo mu zabili takšen gol, da še do danes ni prišel k sebi. Slišim, da naj bi taval naokoli, oblečen v trenirko,« je komentiral.

Napovedana pritožba

Odvetnik Uroš Pogačnik, ki zastopa Potočnika, se bo zoper sodbo pritožil, saj po njegovem sodišče pri odločitvi o odgovornosti toženih strank ni uporabilo enakih kriterijev. Sodišče pravzaprav ni zaslišalo nikogar razen Janše. S tem ko ni zaslišalo ne tožencev ne prič, pa je po Pogačnikovem mnenju zagrešilo absolutno kršitev pravil postopka, zato odvetnik pričakuje razveljavitev sodbe na višjem sodišču.

Deli s prijatelji