O ERJAVCU

Janša: Tisti, ki zapuščajo vlado, so težko kredibilni pogajalci

Objavljeno 16. februar 2013 23.08 | Posodobljeno 16. februar 2013 23.09 | Piše: Mo. S., STA

»Tisti, ki so zavrtali luknjo za to vlado, bodo morali zgraditi novo vlado,« je še dejal Janez Janša.

Janez Janša in Karl Erjavec.

ROGAŠKA SLATINA – Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi za medije povedal, da je reševanje vprašanja LB prestavljeno na višjo raven. S predsednikom hrvaške vlade Zoranom Milanovićem se je namreč dogovoril za zagotovitev kontinuitete pogajanj, ki so v končnici. Kot je dejal, zdaj ne gre več za raven zunanjih ministrov, ampak za raven pooblaščencev predsednikov vlad, ki so seveda lahko ministri, sam pa se je odločil za državnega sekretarja v svojem kabinetu Toneta Kajzerja.

Tisti, ki zapuščajo vlado, so težko kredibilni pogajalci

»To pa zato, ker pač Desus napoveduje naslednji teden izstop iz vladne koalicije, in glede na to, da je zdaj ta proces v zaključni fazi, želimo enostavno zagotoviti kontinuiteto,« je pojasnil. Po njegovi oceni ne gre za odvzem pooblastil, kajti vsak predstavnik države, ki se srečuje z delegacijo druge države na vsebinskih pogovorih, za taka srečanja potrebuje posebno stališče oziroma odobritev vlade. 

Janša je dejal, da je bil na vsakem pogovoru s hrvaško stranjo deležen vprašanj o ministru za zunanje zadeve Karla Erjavca. »Glede na to, da ta znani minister vsak dan najavlja, da bo njegova stranka 22. februarja izstopila iz koalicije, je to v teh odnosih seveda moteče. Tisti, ki zapuščajo vlado, so težko kredibilni pogajalci,« je ocenil.

Kar se tiče konstruktivnosti strank, ki je bila ta teden dogovorjena na srečanju pri predsedniku države Borutu Pahorju, je Janša izrazil upanje, da se bo ta konstruktivnost obdržala in da bodo stranke držale svojo besedo ter da se ne bo ponovil položaj iz januarja lani, ko je PS obljubila, da bo glasovala za zlato fiskalno pravilo, potem pa si je premislila.

Potrebujemo spremembo volilnega sistema

Janša je izpostavil še, da imamo v Sloveniji volilni sistem, ki omogoča, da v državni zbor pride veliko število strank, to pa zahteva številčne koalicije. Po njegovem mnenju v takih koalicijah ena stranka z najmanjšim številom glasov poslancev vlado lahko podre, ne more pa sestaviti druge. To je, tako Janša, trajni sistemski vzrok nestabilnosti, ki jo Slovenija zaradi tega v teh dneh ne doživlja prvič. Ocenjuje, da v Sloveniji nujno potrebujemo spremembo volilnega sistema v smislu zagotovitve večje stabilnosti.

»Konkretna situacija je ne samo resna, ampak naravnost absurdna. Stranke, ki imajo pet ali šest poslancev, same sebe okličejo za center, okrog katerega bo nastajala neka nova vlada. Tudi če seštejemo poslance vseh teh treh manjših strank, je to dobra polovica poslanske skupine SDS ali pa PS, ki je največja stranka v parlamentu,« pravi.

Kdo bo gradil novo vlado?

Poudaril je, da bo vlada delala naprej in naredila vse tisto, kar lahko v tem trenutku naredi, da Slovenije izide iz krize. Dejal je, da se ne ukvarjajo z raznimi špekulacijami, za to so namreč mojstri drugi, in vlada ne nosi odgovornosti za ta položaj. »Tisti, ki so zavrtali luknjo za to vlado, bodo morali zgraditi novo vlado,« je še dejal Janša.

Deli s prijatelji