KRIZA

Janša: Težave niso priletele z neba

Objavljeno 13. oktober 2012 13.48 | Posodobljeno 13. oktober 2012 13.48 | Piše: T. L., STA

Predsednik vlade je opozoril, da bo leto 2014 kritična točka, na katero se je treba že zdaj pripravljati, sicer bo država bankrotirala.

Janez Janša.

IVANČNA GORICA – Stanje je izjemno resno, a ni katastrofalno in še vedno imamo vse možnosti, da sami pridemo iz njega, je ob začetku Dneva obrti in podjetništva v Ivančni Gorici ocenil premier Janez Janša. Težave, ki jih imamo danes, »niso priletele z neba« in zanje obstajajo rešitve, pravi Janša in svari, da lahko porabimo le toliko, kolikor ustvarimo.

Nobena finančna pomoč ni zastonj

Četudi bomo dobili tujo denarno pomoč, po Jaševih besedah to ni denar, ki nam ga bo kdo podaril, temveč nam ga bo kvečjemu posodil. »Nobena finančna pomoč ni zastonj in zato je, če je le mogoče, treba preživeti brez nje,« je v razpravi na okrogli mizi v sklopu dneva obrti in podjetništva, na katerem bosta občina Ivančna Gorica in pobratena nemška občina Hirschaid predstavili sodelovanje na področju gospodarstva, dejal predsednik vlade.

Leto 2014 bo kritično

Janša opozarja, da gospodarska rast še vedno upada, zato vlada v tem trenutku vlaga skrajne napore v to, da bi ustvarila pogoje, v katerih bi se to upadanje ustavilo. Spomnil je, da dajemo iz proračuna več za obresti za kredite kot za investicije, in opozoril, da bo leto 2014 kritična točka, na katero se je treba že zdaj pripravljati, sicer bo država bankrotirala.

Slovenija danes prijazna za vlaganja in tuje investicije

Vlada je po njegovih besedah sprejela številne ukrepe. Več paketov za oživitev gospodarstva in ukrepe, »da je Slovenija danes, kar zadeva vlaganj in tudi tujih investicij, z vidika davkov in procedur daleč najbolj prijazno okolje kot kadar koli doslej«.

Slovenijo je treba, pravi Janša, potegniti iz nevarnih voda. »Ko se špekulira in ko ta nevarnost tudi dejansko obstaja – bili bi nespametni, če bi trdili nekaj, kar ni res –, da bomo morali zaprositi za mednarodno finančno pomoč, dokler bomo v teh vodah ali pa če bomo to morali storiti, potem bistveno ne bomo povečali privlačnosti za investicije,« je posvaril Janša.

Po njegovih besedah gre za paket ukrepov, pet ključnih projektov, ki so že sprejeti ali o njih potekajo pogajanja in ki jih mora Slovenija do konca leta izvesti. Gre za stabilizacijo javnih financ, ker je treba proračunski primanjkljaj zmanjšati pod tri odstotke, pravi.

Ključna so nova delovna mesta

Toda ta cilj ni realno dosegljiv, poudarja Janša, če ne bomo uveljavili zakona o sanaciji bank, uredili upravljanja državnega premoženja in vsaj deloma omogočili privatizacije. To je po njegovih besedah nujno narediti tudi z vidika neposrednega privabljanja tujih investicij. Ob tem izpostavlja, da je ključno pridobivanje novih delovnih mest.

Janša navaja še nujnost sprejetja pokojninske in reforme trga dela. Trg dela je pri nas drugi najbolj tog v Evropi, pravi premier, kar je po njegovem mnenju ena od ključnih ovir za tuja vlaganja pri nas.

Rantzen: Nemška podjetja zainteresirana za vstop na slovenski trg

Na okrogli mizi so z Janšo sodelovali tudi predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen, župan pobratene občine Hirschaid in župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad.

Gertrud Rantzen je dejala, da so nemška podjetja zelo zainteresirana, da bi vstopila na slovenski trg. Po njenih ocenah pa je treba nekatere stvari še izboljšati, ob čemer je pozdravila nekatere ukrepe v Sloveniji, ki jih je navedel Janša.
 

Deli s prijatelji