PATRIA

Janša: Ta sodba je prišla eno leto prepozno

Objavljeno 24. april 2015 17.25 | Posodobljeno 24. april 2015 17.26 | Piše: P. Pa.

Janša pravi, da je odločitev ustavnega sodišča velika klofuta slovenskemu sodstvu.

LJUBLJANA – »Ta sodba je velika klofuta slovenskemu sodstvu. Upam, da bo sprožila potrebne procese, da bo prišlo do nujnih reform,« je v odzivu na odločitev ustavnega sodišča v zadevi Patria za Radio Slovenske gorice dejal Janez Janša. Pravi, da je sodba prišla eno leto prepozno. »Ustavno sodišče je o tem odločalo že pred enim letom, takrat so bile posledice še popravljive, danes pa niso več. Ta sodba bi morala biti izrečena že pred enim letom,« je dejal.

»Proces se sploh ne bi smel začeti«

Janša je dejal, da je ustavno sodišče varuh ustave. »Je varuh človekovih pravic in evropske konvencije o človekovih pravicah. Včerajšnja sodba ustavnega sodišča je sodba, v kateri se je ugotovilo drastično kršenje človekovih pravic in evropske konvencije o človekovih pravicah v primeru Patria. V mojih primerih v dveh točkah v večini pritožbe sploh niso odločali, ker so že v začetku ugotovili, da se ta proces sploh ne bi smel pričeti, ker obtožni predlog ne izpolnjuje temeljnih zahtev, ki jih obtožnica mora imeti. Če se torej nekomu očita kaznivo dejanje, mora biti to kaznivo dejanje opisano. Ustavno sodišče je s to odločbo povedalo, da je šlo za eklatantno kršenje človekovih pravic in ustave. Gre za politični proces, ki se ni začel na sodišču, ampak z ovadbo NPU, ki se je začel s podpisom človeka, ki je bil nagrajen z dobro službo v tujini.«

Predsednica okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk je na današnji novinarski konferenci dejala, da je okrajno sodišče zadevo Patria dodelilo sodnici Tanji Lombar Jenko. Kdaj se bo proces začel, ni znano, saj se mora sodnica seznaniti s kar 22.000 stranmi sodnega spisa. Sodnica bo tudi odločila, po kateri zakonodaji bo določen zastaralni rok.

O tem, ali še podpira Barbaro Klajnšek, ki je sodila na prvi stopnji, pa preberite tukaj. image

 

V zaporu je polno revežev

V nadaljevanju je dejal, da problem slovenskega sodstva ni samo Patria, ampak je težava v na stotine sodb, ki jih je ugotovilo ustavno sodišče in evropsko sodišče za človekove pravice. »V slovenskih zaporih je na desetine ljudi, ki so tam po krivem, mnoge sem srečal. Nekdo, ki si ne more plačati niti odvetnika, je nemočna žrtev takšnega sodstva. V zaporu je polno revežev, na svobodi pa so vsi, ki so slovenske banke dvakrat bankrotirali. Na slovenskih sodiščih ni bil sojen nihče, ki je pokradel milijarde iz bančnega sistema v začetku 90. let, niti nihče, ki je slovenske banke spral do bankrota v zadnjih letih. Da ne govorimo o tem, da slovensko tožilstvo in sodstvo ščitita povojni genocid, pomore in poboje desettisočev, ki ležijo nepokopani po rudniških jaških, kraških jamah in raznih protitankovskih jarkih po Sloveniji. Če tisti, ki bi moral preganjati zločin, zločin ščiti in ščiti tak zločin, ko gre za hudodelstva proti človeštvu, potem od takšne institucije ni pričakovati, da bo sodila po pravu in da bo vzpostavljala vladavino prava,« je dejal in dodal, da se problem slovenskega sodstva ni začel s procesom Patria, ampak pa je težava v tem, ker se sodstvo ni nikoli reformiralo. »Tisti, ki so v prejšnjem sistemu drastično kršili človekove pravice, imajo višji položaj v sodnem sistemu.«

 

Janša bo danes tudi govornik na »izrednem shodu zmage upanja, pravice in resnice«, ki ga ob 17. uri pred sodno palačo organizira Odbor 2014. Na shod bosta prišla tudi zdaj že nekdanja soobsojena v tem primeru prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in upokojeni brigadir Tone Krkovič.

Kaj pričakuje zdaj?

Janša zdaj pričakuje, da bo sodišče prve stopnje sledilo odločbi ustavnega sodišča. »Če ste jo prebrali, veste, da v njej piše, da se sojenje sploh ne bi smelo začeti, ker obdolžilni predlog ne izpolnjuje temeljne kvalifikacije in ne opisuje resno kaznivega dejanja, ki se očita vsem, ki smo v tem postopku.« Dodal je še, da je ustavno sodišče izločilo sodnico, ki je izrekla sodbo, in določilo, da mora soditi drug sodnik. Napisalo je, da se mora najprej preizkusiti obdolžilni akt in to, kakšne pogoje zahtevata zakon in slovenska ustava, da se sojenje sploh lahko začne.

Deli s prijatelji