ODZIV

Janša: Stavkajo tisti, ki jih kriza ni prizadela

Objavljeno 18. april 2012 21.08 | Posodobljeno 18. april 2012 21.07 | Piše: Mo. S., STA

Še enkrat je ponovil tudi, da stavke ne bo plačala država.

LJUBLJANA – Današnja stavka javnega sektorja ni rešila nobenega problema, je danes med obiskom v ptujsko-ormoški regiji poudaril predsednik vlade Janez Janša. Po njegovih besedah so stavkali »tisti, ki jih kriza ni prizadela«, medtem ko si brezposelni in zaposleni v gospodarstvu česa takšnega ne morejo privoščiti.

Država ne bo plačala stavke

Še enkrat je ponovil tudi, da stavke ne bo plačala država: »Nobene dileme ni. Inštitucije, kjer se je stavkalo, pač ne bodo dobile sredstev za en dan za plače v tem mesecu,« je dejal, upajoč, da se bodo pogajanja nadaljevala in da dan ni bil potrošen le za stavko. 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je ob tem poudaril, da gospodarstvo danes (vladna delegacija je obiskala podjetje v Spodnjem Podravju) trdo dela in si ne more privoščiti tega luksuza, da bi stavkalo. 

Sindikati zavrnejo vse, kar jim ponudi vlada

Minister za javno upravo Senko Pličanič meni, da je stavka javnega sektorja trenutno nepotrebna, ob čemer poudarja, da bi se morali bolj povezati in hitro doseči dogovor. Verjame sicer, da bo vlada s sindikati dosegla dogovor v tednu ali dveh, sindikati pa bi morali po njegovem mnenju razmisliti, kaj je sploh njihov cilj in kaj želijo doseči. Spomnil je, da je vlada predložila štiri ali pet predlogov ukrepov in se zahtevam sindikatov zelo približala, ti »pa še vedno zavrnejo praviloma vse, kar jim vlada ponudi«.

Po njegovem ni izključeno, da je njihov cilj politične narave. »Vsi bi morali 'stopiti skupaj' in doseči dogovor ne glede na politične cilje. Za to bo še čas pozneje, zdaj pa gre za to, da javno finančno stabiliziramo Slovenijo,« je jasen minister.

Deli s prijatelji