SREČANJE

Janša in socialni partnerji danes prvič skupaj

Objavljeno 27. februar 2012 12.25 | Posodobljeno 27. februar 2012 12.20 | Piše: P. J., STA

Samo Hribar MIlič pravi, da se morajo sindikati zavedati resnosti situacije v kateri se nahaja Slovenija.

LJUBLJANA – Socialni partnerji bodo na današnji razširjeni seji ekonomsko-socialnega sveta (ESS) na Brdu pri Kranju začeli pogovore o novem socialnem sporazumu. Premier Janez Janša si želi, da bi sporazum sprejeli do 20. junija, pri čemer so mnenja o dosegljivosti tega cilja različna. Delodajalci pričakujejo nove rešitve za boj s krizo, sindikati pa, da bremen ne bodo nosili le delavci.

Sporazum do sredine junija

Janša bo socialnim partnerjem na seji ESS predstavil izhodišča za socialni sporazum 2012–2017 in predlog terminskega načrta njegovega oblikovanja. Predsednik vlade si sicer želi, da bi bil sporazum sklenjen do 20. junija. Na Brdu pri Kranju bo beseda tekla tudi o veliki razliki med načrtovanimi sredstvi v sprejetem letošnjem proračunu in vsemi obveznostmi države, ki po ocenah vlade znaša skoraj milijardo evrov.

Pričakovanja od srečanja, na katero so vabljeni tudi predsedniki parlamentarnih strank, in prihodnjih pogajanj, so različna. Prav tako ni enotnega mnenja o realnosti zastavljene časovnice oblikovanja dokumenta.

Sindikati se morajo zavedati resnosti 

Prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič meni, da je postavitev roka edini način, da se pride do rezultata. »Če se bodo sindikati zavedali gospodarskega položaja Slovenije, ne bi smelo biti nobenih velikih zapletov in nobenih velikih težav,« pa je o možnostih za uskladitev dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič medtem verjame, da je Janšev časovni cilj realen, če bo vlada pokazala voljo in prisluhnila sindikatom. Skladno s tem nasprotuje, da bi bremena krize nosili le delavci. Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi je na drugi strani prepričan, da zastavljeni rok oblikovanja dokumenta ni uresničljiv.

»Žal ugotavljam, da je dnevni red ponedeljkove seje takšen, da najprej predsednik vlade in nato nekaj ministrov pove svoje, pod točko razno pa je šele razprava. To se mi ne zdi najboljši začetek, saj spet kaže, da bo šlo za nekakšno predavanje, kjer naj bi nekateri povedali, kako je, drugi pa poslušali,« je dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Deli s prijatelji