POMIRJA

Janša: Slovenija ne potrebuje pomoči

Objavljeno 29. junij 2012 17.48 | Posodobljeno 29. junij 2012 17.48 | Piše: Mo. S., STA

Po njegovem gre zahvala za to zlasti zakonu o uravnoteženju javnih financ.

Janez Janša na novinarski konferenci v Bruslju.

BRUSELJ – »Naša ocena je, da Slovenija kot država na podlagi že sprejetih ukrepov, predvsem zakona o uravnoteženju javnih financ, v tem trenutku ni v nevarnosti, da bi morala zaprositi za pomoč,« je dejal premier Janez Janša po koncu vrha Evropske unije (EU) v Bruslju in dodal, da ni razlogov, da bi kakor koli špekulirali o potrebi po tej pomoči.

Le banke so še neznanka

Edina neznanka je po njegovih besedah bančni sektor, a je za kakršne koli ocene za zdaj prezgodaj, saj še poteka skrbni pregled in šele po njem bo mogoče dati dokončni odgovor, je ponovil. Potrdil je tudi, kar je pred dnevi poudaril že finančni minister Janez Šušteršič, in sicer da slovenska vlada dela vse, da bi razmere, v katerih je država, rešili tako, da ne bi bilo treba uporabiti evropskih reševalnih mehanizmov.

Tako je premier odgovoril na vprašanje, ali pričakuje, da bo Slovenija uporabila spremenjene, prožnejše evropske mehanizme za zagotavljanje stabilnosti, o katerih so se sinoči dogovorili voditelji držav v območju evra.

Ob tem je še poudaril, da verjetno ni nobene članice območja evra, pri čemer Slovenija ni izjema, ki »bi se veselila morebitne hipotetične situacije, v kateri bi bilo treba ta mehanizem, čeprav prožnejši, kadar koli uporabiti«.

Deli s prijatelji