NUJNI UKREPI

Janša sindikatom: Kje ste bili, ko je delo izgubilo 60.000 ljudi?

Objavljeno 06. oktober 2012 11.57 | Posodobljeno 06. oktober 2012 13.35 | Piše: P. J.

So mar zaposleni v javnem sektorju več vredni od drugih, jih še vprašuje.

PIRAN – Premier Janez Janša na Mreži idej v Piranu vprašuje sindikaliste, kje so bili v minulih treh letih, ko je bilo ogromno odpuščanj v gospodarstvu. Brez dela je ostalo okoli 60.000 ljudi. Zakaj niso prej protestirali? So ti ljudje manj vredni od zaposlenih v javnem sektorju? »Zdaj je nastal velik hrup, ko je zmanjkalo denarja,« pravi.

ZUJF je majhen korak

Poudarja, da prej v treh letih ni nihče spremljal, kaj se kje dogaja: »V naslednjih mesecih moramo nadomestiti zamudo treh let in okrepiti finance. To je tako kot pri družini – če pride do izpada stroškov, se moraš prilagoditi. In z varčevanjem začneš tam, kjer najmanj boli.« Dodaja, da je zakon o uravnoteženju javnih financ majhen korak k temu, kar moramo narediti in kar so druge države že naredile.

Če bi bil danes vaših let, bi šel vsak teden pred parlament protestirat, naj se v ustavo zapiše zlato fiskalno pravilo.

Janez Janša

»Z manj moramo storiti več v krajšem časovnem obdobju. Zaradi finančnih učinkov in signalov v tujino moramo urediti finančno situacijo in sprejeti ključne reforme.

Kampanjo proti pokojninski reformi vodi najbogatejši upokojenec

»Glavni namen (pokojninske reforme, op. p.) je, da se blagajna polni na pravičnejši način,« pravi premier. Črtajo se izjemne pokojnine in različna izplačila, ki nimajo nobenih povezav s pokojnino. »S tem zakonom bomo blagajno očistili takšnih izdatkov. Zdaj se bo jasno vedelo, kaj je pokojnina, kaj so socialni dodatki in kaj privilegiji.«

Ob tem je ošvrknil upornike zoper pokojninsko reformo: »Kampanjo proti tej reformi vodi najbogatejši upokojenec, ki dobiva okoli pet, šest tisoč evrov pokojnine.« Vnovič je poudaril, da se režejo le nadpovprečne pokojnine in da največji hrup zganjajo tisti, ki prejemajo 2000 do 5000 evrov pokojnine.

Janša: Mladi, bodite glasni

Janša mladim svetuje, naj bodo glasnejši: »To, kar se zdaj dela, se dela za vašo generacijo. Vaš interes je, da se to ne dogaja na vaš račun, kot se je to v zadnjih treh letih. Teh osem milijard boste odplačevali vi in ne dovolite zadolžitve še za dodatnih osem milijard. Če se bo tako nadaljevalo, boste do svojih stanovanj prišli tik pred upokojitvijo.«

Socialni dialog na vrhuncu

»Nobena vlada ni vložila toliko v socialni dialog. Pogajamo se za stvari, ki se zdijo povsem logične. Ne mislimo, da imamo edini prav in da vse vemo, ampak časa ni več veliko. Zdaj smo tri leta zamudili,« opozarja.

Ukinjanje zavodov in agencij

Izpostavlja, da je kar nekaj težav v storitvenem javnem sektorju: »V zdravstvu je problem, da na periferiji nimajo zdravnikov. Obstajajo pa deli javnega sektorja, kjer število zaposlenih ves čas raste.« Omenja razne sklade in agencije, pri tem pa pravi, da se delo marsikaterega zavoda in agencije podvaja, zato se bo število v prihodnjih letih zmanjšalo.

Z novim letom nove pogodbe

»Za mlado generacijo so pogodbe za določen čas danes pravilo. S tem predlogom, ki ga je dala vlada, zagotavljamo tistim, ki so zaposleni za določen čas, večjo varnost, tistim, ki so za nedoločen čas, pa večjo prožnost.« Upa, da bodo pogajanja obrodila sadove in da bo zakon v veljavi z novim letom, ker je to ključno za vstop tujih investitorjev na naše trge, meni.

Vzorci preteklosti

»Danes poslušamo izjave raznih institucij o tem, kako bi si morali za kakšen nujen ukrep vzeti najmanj pol leta časa,« razlaga predsednik vlade in opominja, da je pri nas ostalo mnogo vzorcev iz preteklosti. Kot enega teh izpostavlja miselnost, da mora država poskrbeti za vse nas ne glede na to, od kod in kako priti do denarja.

Saj nam bo Evropa dala, a ne?

Na vprašanje, ali je lažje državo ubraniti pred armado ali pred bankrotom, Janša odgovarja, da so bili takrat časi bistveno težji: »Takrat je bilo manj izbire. Danes pa se zdi dovolj, da se nekdo nekomu upre in da se bo stvar uredila.« Izjave, kot je 'saj nam bo Evropa dala', so po njegovem mnenju zgrešene.

Primere dobre prakse imamo v tujini

Po treh letih boja s krizo je v EU veliko uspešnih primerov spopada z njo, zato po Janševem mnenju Sloveniji ni treba ponovno odkrivati Amerike. Opozarja, da se z nekaterimi državami lahko primerjamo, z nekaterimi pač ne, in dodaja, da za vsako težavo, ki jo imamo, obstaja znotraj EU primer dobre prakse, po katerem se lahko zgledujemo.

Pamet še drugim, ne samo koaliciji

O nižanju plač pravi, da veljajo enaki vatli za vse: »Če ni denarja, ne moremo več financirati. Izjave, da bo nekaj propadlo, ker smo sredstva zmanjšali za 10 odstotkov, niso primerne,« pravi in dodaja, da mora 'pamet priti' v širši politični prostor in ne samo v koalicijo.

Deli s prijatelji