SEJA SVETA

Janša se razprave o nezaupnici vladi veseli

Objavljeno 09. januar 2013 19.53 | Posodobljeno 09. januar 2013 19.53 | Piše: S. J., STA

Seje stranke se je udeležilo okoli 320 članov.

Janša pred sejo sveta SDS.

LJUBLJANA – Zgodba o poročilu protikorupcijske komisije se verjetno ne bo končala z današnjo sejo sveta SDS, meni predsednik stranke in premier Janez Janša. Kot je dejal, bodo glede na izjave predsednika DL Gregorja Viranta v državnem zboru verjetno sproženi postopki. »Razprave se pravzaprav veselim, čeprav mislim, da imamo pomembnejše delo,« je dejal Janša.

Janša je v izjavi za javnost pred sejo sveta stranke, ki se je udeležuje okoli 320 članov, potrdil, da bo svet SDS s tajnim glasovanjem danes odločal o njegovi zaupnici. Od tega glasovanja sta odvisna njegov položaj predsednika stranke in položaj predsednika vlade.

Tudi morebitna izglasovana nezaupnica v parlamentu Janši, kot je dejal, ne predstavlja težav. »Se pa mora tisti, ki jo bo predlagal, zavedati političnih konsekvenc in situacije, ki bi v tej državi nastala,« je še pojasnil.

Obstajajo alternative?

Svet stranke bo danes razpravljal tudi o morebitnih alternativah, ki se ponujajo. Po besedah Janše gre predvsem za eno – tehnično vlado. Člani sveta bodo tako danes spregovorili, ali bi bila ta možnost v primeru izglasovane nezaupnice za SDS sprejemljiva. V primeru, da bi se v SDS odločila, da ta možnost zanje ni sprejemljiva, tehnična vlada ni mogoča, ampak je mogoča le politična »s Pozitivno Slovenijo kot osrednjo stranko«, je dejal predsednik SDS in vlade Janša.

Če bi se to zgodilo, bi šlo le za spremembo politične barve in programa znotraj obstoječega razmerja sil v državnem zboru, je še pojasnil Janša in dodal: »Pri tem SDS seveda ne bi sodelovala in vsi ostali, ki bi sodelovali, bi morali sestaviti novo koalicijo, nov program in vse ostalo«.

Kot pravi, on s tem nima težav, prav tako po njegovem mnenju tudi stranka ne. »Eden od zaključkov današnje seje bo, da smo pripravljeni na vse variante,« je še povedal. Drugo vprašanje pa je po njegovih besedah to, kaj bi politična nestabilnost v tem času pomenila za Slovenijo.

Pripravljen odgovoriti na vsa vprašanja

Na vprašanje, ali v primeru, da ne bi ostal predsednik SDS, v stranki vidi kakšnega naslednika, je Janša odvrnil, da o tem ne želi špekulirati. Zatrdil pa je, da je pripravljen odgovoriti na vsa vprašanja več kot 300 članov sveta in tudi pojasniti okoliščine, v katerih zadnji čas delata vlada in on osebno.

To, da je bilo poročilo poslano javnosti brez tega, da bi Janša videl vsaj osnutek, je namreč po njegovih besedah le »vrh ledene gore«. Opozoril je, da je praktično vsak teden nekje objavljen neki osebni napad nanj ali na njegove družinske člane. Prav tako pa se v državi po njegovih besedah zaostruje retorika.

Brez Kučana in Stanovnika ne gre

Glede v torek objavljenega poročila protikorupcijske komisije je Janša dejal, da bo svetu stranke pojasnil stvari, ki v »poročilu držijo in stvari, ki ne držijo«. Kot je dejal, je po skoraj 35 letih dela celotno njegovo premoženje vredno manj kot 300.000. Po današnjem pojasnilu njegovo premoženje obsega polovico stanovanja v Ljubljani, vikend hišo v Bovcu in nekaj podedovanih kmetijskih parcel.

Družinska hiša pri Velenju je pod hipoteko, je še povedal, kredit pa je komaj začel odplačevati. »Celotno moje premoženje je manjše, kot je razlika v ceni hiše, ki sta jo, recimo, Kučan in Stanovnik kupila leta 1992 od države in v ceni, ki jo ima taka nepremičnina danes,« je še razložil.

In če bi on res imel take premoženjske vire, kot navaja protikorupcijska komisija, »se verjetno ne bi preselil v neki zaselek pri Šentilju, ampak bi si kupil kakšno vilo v Rožni dolini ali Murglah«, je še povedal v izjavi za javnost.

Deli s prijatelji