NEURADNO

Janša se ne bo vrnil v parlament

Objavljeno 20. marec 2013 10.30 | Posodobljeno 20. marec 2013 10.30 | Piše: T. L.

Do četrtka zjutraj mora izprazniti pisarno, zaposlil pa naj bi se v stranki, ki jo bo vodil kot profesionalni predsednik.

Janša v vladi ostaja vse bolj osamljen.

LJUBLJANA – Poslanci bodo več kot devet ur »rešetali« ministrsko ekipo Alenke Bratušek in, po napovedih sodeč, Slovenija bo dobila novo vlado, vlada Janeza Janše pa se bo poslovila. Medtem ko bo v parlamentu potekala burna razprava, bo v kabinetu predsednika vlade na Gregorčičevi njegova ekipa praznila pisarne, poroča Večer. Do četrtka zjutraj morajo biti pospravljene, da se bo lahko v kabinet naselila nova ekipa.

Ne gre v parlament

Dosedanji premier Janša bi se lahko po primopredaji poslov z Alenko Bratušek iz vladne palače vrnil v državni zbor, kjer ga čaka poslanski stol, a po neuradnih podatkih Večera tega ne namerava storiti. Na nadomestnem poslanskem stolčku naj bi tako tudi v prihodnje ostal Robert Horvat. Janša naj bi se zaposlil v stranki, jo vodil kot profesionalni predsednik, njegov cilj pa naj bi bil po razpadu njegove koalicije in današnji menjavi vlade okrepiti SDS ter jo pripraviti na ponovni prevzem oblasti v državi. Predčasne volitve so mogoče namreč že čez dobro leto dni, če vlada Alenke Bratušek v državnem zboru čez eno leto ne bi dobila zaupnice. Da bo po zaupnico šla, se je Bratuškova zavezala v koalicijski pogodbi.

Novi šef kabineta na ogledu?

Po podatkih Večera se je včeraj v kabinetu predsednika vlade na Gregorčičevi v Ljubljani že oglasil morebitni šef kabineta premierke Bratuškove Jernej Pavlič in se seznanil z informacijskim sistemom. Po Pavličevem odhodu se je s kozarcem penine v rokah Janša poslovil od sodelavcev v kabinetu. Po podatkih Večera jim je povedal, da je z opravljenim delom zadovoljen, tudi s sprejetima reformama (pokojninska reforma in reforma trga dela), znova pa naj bi dal vedeti, da se mu vseslovenske vstaje ne zdijo spontane.

Žiga Turk pa se začasno umika iz politike in se vrača na ljubljansko univerzo. 

Deli s prijatelji