POGLED NAPREJ

Janša še enkrat na čelo SDS?

Objavljeno 13. april 2013 17.08 | Posodobljeno 13. april 2013 17.08 | Piše: T. L.

Pred SDS volilni kongres, Janša še ni ne potrdil ne zavrnil kandidature za predsednika stranke. Govoric pa je veliko ...

Janez Janša

LJUBLJANA – SDS se je umaknila v opozicijo, predsednik Janez Janša pa se je odpovedal mandatu poslanca in tudi stranke ne vodi profesionalno. Po sestopu z oblasti je pred SDS deseti kongres, na katerem bodo volili novo vodstvo. Postopki evidentiranje kandidatov za vse organe stranke naj bi bili končani po prvomajskih praznikih. 

Nekateri poslanci iz vrst SDS pa opozarjajo, da Janša soglasja h kandidaturi za predsednika stranke še ni dal, piše Delo. Na internih pogovorih ni nakazal, da bi se umaknil, niti ni izrecno dejal, da bo še predsednik. Po ocenah več poslancev v SDS sicer ni resnih konkurentov, ki bi položaj poskušali prevzeti v tako odkritem spopadu, kot smo ga nedavno spremljali v Desusu Karla Erjavca. Iz vrst SDS pa je slišati še, da se bo Janša, če bo ocenil, da predstavlja šibko točko za stranko v prihodnosti, sam odločil vodenje predati nekomu drugemu.

Ponovitev scenarija izpred dvajsetih let?

Na ponovitev scenarija izpred dveh desetletij, ko je Jože Pučnik po hudem volilnem porazu leta 1992 izbral Janšo za naslednika, sam pa postal častni predsednik, opozarjajo politiki SDS z dolgim stažem. Hkrati pa dodajajo, da govorice o mogočem umiku Janše prihajajo predvsem iz drugih strank, ki imajo za to lahko svoje interese. Vodja poslanskega kluba SDS Jože Tanko je včeraj povedal, da so se postopki kandidiranja šele začeli in da je časa še dovolj.

Po poročilu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o Janševem premoženjskem stanju je v javnost prišla namreč anonimka o domnevno velikem nezadovoljstvu članov stranke, češ da je SDS z Janšo obsojena na životarjenje v opoziciji. Če navedbe v anonimki držijo, bo dogajanje na kongresu zelo pestro, saj to pomeni, da se bodo člani SDS bolj kot o novem vodstvu odločali o prihodnosti stranke.

Deli s prijatelji