POZIVA NI DOBIL

Janša se Cerarjevih obrazov spominja iz procesa proti četverici

Objavljeno 05. junij 2014 14.25 | Posodobljeno 05. junij 2014 14.32 | Piše: Mo. S.

Predsednik SDS je spregovoril o sodbi v zadevi Patria, nekdanjem režimu in novih političnih strankah.

Janez Janša.

LJUBLJANA – »V zadevi Patria se dogaja, da mediji veste več kot jaz,« je predsednik SDS Janez Janša na nacionalni televiziji povedal o datumu, ko naj bi se zglasil v zaporu. Kot pravi, se je ta vest razvedela tri dni pred evropskimi volitvami. V tistih dneh je bil doma, poziva pa (še vedno) ni dobil. Ob tem je poudaril, da nobeden v Sloveniji, »ki je pri zdravi pameti in ni ideološko obremenjen, ne verjame tej obsodbi«. Meni, da bi se ob uveljavitvi takšnega standarda znašli še nižje od tistega, ki ga je uveljavljalo vojaško sodišče v sodbi proti četverici. »Če je kdo prebral to sodbo, natančno ve, da gre za montirani proces, za grozljivo stvar, ki bo dokončno potopila kakršen koli občutek o pravičnosti in o pravni državi,« je poudaril.

Obregnil se je ob Kučana

Na vprašanje, kdo stoji za tem procesom, je odgovoril, da so to ljudje, ki vladajo iz ozadja, med njimi so tudi ljudje na vrhu sodnega sistema in podobni. »To so strukture iz časov druge faze komunističnega režima v Sloveniji, na čelu katerega je bil Milan Kučan,« meni Janša, pri čemer pravi, da imamo celo takšne predsednike sodišč, ki svoje pripadnosti totalitarnim režimom niti ne skrivajo in se oblačijo v totalitarne oprave. »V drugih državah so simboli totalitarnih režimov prepovedani, saj so ljudje pod temi režimi močno trpeli,« dodaja.

Slovenska Udba je bila, kot je izpostavil, najdejavnejša ravno v času, ko je prihajalo do sprememb. Takrat je najintenzivneje zbirala podatke o ljudeh in jih kopičila za čas, ko bo uveljavljen večstrankarski sistem. Tako lahko namreč še naprej – tudi danes – izvaja nadzor, kadruje in uporablja vladavino strahu, saj razpolaga z občutljivimi informacijami, ki jih je zbrala v letih pred osamosvojitvijo. Po njegovem je Slovenija v krizi ravno zaradi te strahovlade, ki dobro deluje. »Tisti, ki jo obvladujejo iz ozadja, pa ne poznajo ekonomije,« je prepričan in dodaja, da se iz krize ne bomo izkopali, vse dokler »s tem monopolom ne opravimo«.

»Še mrtvih ne moremo pokopati«

Nekdanji enopartijski sistem ostro obsoja zato, ker gre za stotisoče ljudi, ki so v njem izgubili življenje. »Pobili so ogromno ljudi, pa še danes ne vemo za njihove grobove,« je povedal in dodal, da so tisti, ki so ukaze dajali, pa še vedno živi. »Še mrtvih ne moremo pokopati,« pravi.

»Sem eden od tistih, ki pač nimam dobrih izkušenj s tem režimom, čeprav sem šel čez to ideološko vzgojo v šolah in v to verjel, ker se je to prikazovalo kot nekaj dobrega,« je še povedal. Ko se soočiš z resničnostjo, šele vidiš, da gre za velikansko laž, meni. »Zlagan pogled na tiste čase se želi obdržati tako, da se zapirajo arhivi, da se prikazujejo zgolj izseki iz preteklosti, ki se jih vsak spominja z veseljem, zamolči pa se tisto, kar je pripeljalo do razkola bivše Jugoslavije,« še meni.

Verjame v zmago, instantnim strankam pa napoveduje kratko dobo 

Prepričan je, da je SDS močna, suverena in odporna stranka, ki uspešno kljubuje vsem turbulencam, zato na parlamentarnih volitvah napoveduje zmago. Meni, da bodo zmago poskušali preprečiti tako, da bodo tik pred volitvami nekoga poslali v zapor.

O novoustanovljenih strankah in njihovi prihodnosti je povedal, naj najprej pogledamo zgodovino Zaresa, LDS in PS, pa bomo kmalu videli, da se razpolovna doba »instant strank, ki jih ustanovijo, da na enih volitvah dosežejo dober rezultat, zmanjšuje«. Pravi, da tudi te stranke obvladujejo ljudje, ki imajo neke informacije, kot primer pa je navedel Stranko Mira Cerarja. Te obraze namreč pozna »iz procesa proti četverici kot mlade nadobudne agente«, Cerar pa da jih predstavlja kot nove in sveže. Obregnil se je tudi ob dejstvo, da ustanovitelji stranki »niso sposobni dati nekega resnega imena«, ampak jih poimenujejo po predsedniku.

»Kakšen kraval bi bil, če bi se SDS preimenoval v stranko Janeza Janše …« ob tem razmišlja. Poudaril je tudi, da stranke, ki nastanejo mesec dni pred volitvami, ne morejo izdelati resnega programa in ne morejo izbrati verodostojnih kandidatov za volitve, ki bodo ta program zastopali.

Deli s prijatelji