MINISTER

Janša se bo Bogoviča znebil zaradi metulja?

Objavljeno 30. avgust 2012 20.23 | Posodobljeno 30. avgust 2012 21.07 | Piše: Mo. S.

Premier pritiska na kmetijskega ministra, češ da naj pohiti pri obvoznici okoli Škofljice.

Janša in Bogovič: njuni odnosi so skrhani.

LJUBLJANA – Jesen se na političnem parketu še dobro ni začela, pa javnost že pretresajo podatki o nezadovoljnem predsedniku vlade Janezu Janši. Ta naj bi namreč razmišljal o odstavitvi več ministrov, med katerimi se je znašel tudi kmetijski  in okoljski minister Franc Bogovič (SLS).

Janša ga je opozoril, naj zagotovi hitrejše umeščanje obvoznice okoli Škofljice, a težava je v tem, da je območje zaščiteno v okviru Nature 2000 – na območju namreč med drugim domuje ogroženi metulj barjanski okarček. Umestitev obvoznice je za zdaj prestavljena na marec, lokalna politika pa naj bi na Janšo močno pritiskala, češ da mora Bogoviča zaradi zamud pri projektu zamenjati, poroča Kanal A.

Največja težava so torej okoljski pomisleki, okoljsko sprejemljivo različico pa zahteva tudi Evropska komisija. Ne gre pozabiti, da je investicija vredna 100 milijonov evrov, Slovenija pa bi jo brez evropskih sredstev le težko izvedla.

Vladna kriza?

V zvezi s tem se je oglasil tudi Radovan Žerjav, ki Janšo sprašuje, ali je stranka SLS sploh še dobrodošla v koaliciji. Poleg Bogoviča naj bi Janša želel zamenjati tudi ministra Državljanske liste Senka Pličaniča ter Janeza Šušteršiča, kritike na svoj računa pa je od premierja že slišal tudi notranji minister Vinko Gorenak.

Neuradno naj bi SDS ocenila, da delo na teh ministrstvih ni dovolj učinkovito in da v nekaj mesecih pričakuje napredek, poroča POP TV, do zdaj pa je Janša na možnost odstavitve opozoril le Bogoviča.

Deli s prijatelji