PREISKAVA

Janša s pol milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora?

Objavljeno 15. april 2015 21.08 | Posodobljeno 15. april 2015 21.27 | Piše: T. L.

To naj bi pokazala finančna preiskava specializiranega državnega tožilstva, postopka pa ne morejo končati, ker Janši pošte ne morejo vročiti.

Obisk nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, junij 2008

LJUBLJANA – Specializirano državno tožilstvo je pri prvaku SDS Janezu Janši ugotovilo za več kot pol milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora, poroča informativna oddaja 24ur na Pop TV. Finančna preiskava naj bi bila po letu in pol končana, toda postopka neuradno ne morejo končati, ker Janši že več kot mesec dni ne morejo vročiti pošte s poročilom o preiskavi in z vabilom na narok, na katerem bi se lahko izjasnil o ugotovitvah tožilcev.

Po poročanju portala MMC so izsledki preiskave zaupni, preiskovani pa ima pravico, da mu predstavijo ugotovitve finančne preiskave in da predloži dokaze, ne pa tudi dolžnosti, da se odzove na to vabilo. Tožilstvu do zdaj Janši še ni uspelo vročiti vabila. Vročevalec naj bi ga iskal tudi na sedežu stranke in v državnem zboru (DZ), vendar neuspešno.

Pri vročanju pa naj bi prišlo tudi do kršitev, zaradi katerih so tožilci proti vročevalcu sprožili predkazenski postopek, še poroča Pop TV. Postopek finančne preiskave zoper Janeza Janšo, njegovo ženo Urško, njegovega brata Rajka in njegovo osebno bančnico bo zaključen, ko se bo izjasnil o navedbah preiskave. Specializirano državno tožilstvo je konec leta 2013 odredilo finančno preiskavo zakoncev Janeza in Urške Janša, njegovega brata Rajka Janše in zdaj že pokojnega poslovneža Jožeta Zagožna. Z njo naj bi preiskalo in nato morebiti odvzelo premoženje nezakonitega izvora. Preiskovalci so se lotili predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja Janeza Janše in Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria, pa poroča STA.

Pošta zdaj v DZ, Janša molči

Ker neposredna vročitev Janši ni bila uspešna, naj bi specializirano državno tožilstvo pošto ponovno poslalo delodajalcu Janše, torej v DZ. »Lahko potrdim, da je državni zbor prejel takšno pošto. Upoštevali bomo zakon o kazenskem postopku in ravnali bomo v skladu z njim,« je po poročanju MMC dejal predsednik DZ Milan Brglez.

Janezu Janši bodo v teh dneh poskušali vročiti pošto v DZ, kajti dokler je ne dobi, specializirano državno tožilstvo nima podlage za vložitev tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. 

Janša se na navedbe še ni odzval. 

Deli s prijatelji