URADNO

Janša razkril svoje kandidate

Objavljeno 03. februar 2012 18.10 | Posodobljeno 03. februar 2012 18.48 | Piše: P. J.

Mandatar Janša je razkril ministrske kandidate.

LJUBLJANA – »Koalicijska pogajanja so končana. Končani so tudi pogovori s kandidati za ministre in ministrico,« je na novinarski konferenci dejal Janez Janša.

Vsi imajo svojo odgovornost

»Predlagana je doslej najmanjša ekipa v zgodovini Sloveniji. Vse stranke koalicije imajo v vladi vsaj dve mesti. Vsi imamo odgovornost za uspehe te vlade in obratno. V ekipi je že nekaj izkušenih imen. Časa za uvajanje glede na probleme ne bo,« pravi Janša. 

Znani kandidati 

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo vodil Andrej Vizjak, ministrstvo za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, ministrstvo za notranje zadeve Vinko Gorenak, ministrstvo za izobraževanje, kulturo, znanost in šport pa bo prevzel Žiga Turk.

Kandidat Liste Virant Janez Šušteršič bo, če bo lista ministrov v DZ dobila podporo, vodil ministrstvo za finance, Senko Pličanič pa ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

Predsednik SLS Radovan Žerjav bo vodil ministrstvo za gospodarstvo, Franc Bogovič pa ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Predsednica NSi Ljudmila Novak bo prevzela ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu, nekdanji član uprave Darsa Aleš Hojs pa ministrstvo za obrambo.

Ministrstvo za zunanje zadeve bo vodil predsednik Desusa Karl Erjavec, nekdanji piranski župan Tomaž Gantar pa je Desusov kandidat za ministra za zdravje.

Prvi je rebalans

»Pred ekipo je najtežja naloga po osamosvojitvi. To delo ne bo lahko. Ekipa je na to solidno pripravljena. Osnovni namen je popeljati Slovenijo iz krize. Lotili se bomo izdelave rebalansa proračuna, drugi korak pa bo socialni dialog, s katerim bomo začrtali pot k čimprejšnji vrnitvi k razvoju. Usklajevanja o koaliciji so potekala gladko.« Janša je dejal, da je bilo že v začetku vse tako zastavljeno, da vsi prevzemajo nase realno odgovornost. 

»Ustavne presoje zakona ne pričakujem. To bi bilo nagajanje,« je o napovedi Pozitivne Slovenije dejal Janša. »Smo v situaciji, ko počnemo, kar je realno mogoče.« 

Minister si sodelavce izbira sam

Zakon o vladi dopušča dva državna sekretarja na ministrstvu. »Zaradi združevanja ministrstev ne bo povsod takšnega števila.« Minister ima sam pristojnost izbrati sekretarja, saj morata biti minister in sekretar kompatibilna. S tem, kdo bo sedel v njegovem kabinetu, pa se Janša še ne ukvarja, saj meni, da je najprej treba sestaviti vlado. 

Na glasovanje prihodnji petek

Kandidatno listo za ministre bodo v državnem zboru vložili v soboto, ko tudi začne uradno veljati novi zakon o vladi. V parlamentu bodo o novi vladi poslanci glasovali prihodnji petek. 

Deli s prijatelji