ZADEVA PATRIA

Janša raje na sestanek s parlamentarci kot na sodišče

Objavljeno 26. junij 2012 13.08 | Posodobljeno 26. junij 2012 13.08 | Piše: T. L., STA

Tokrat je sodnici na obravnavi družbo delal le Jože Zagožen.

Prvak SDS Janez Janša

LJUBLJANA – Tudi današnje sojenje v zadevi Patria se nadaljuje brez večine obtoženih. Na obravnavo je prišel le nekdanji direktor HSE Jože Zagožen, sodišče pa danes zaslišuje uslužbenca Patrie Tuomasa Korpija, ki se je tudi sam znašel pod drobnogledom finskih preiskovalcev.

Janševo opravičilo predal Matoz

Sestanek predsednice in predsednikov, vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank ter poslancev narodnih skupnosti, ki ga sklicuje predsednik vlade Janez Janša, je napovedan za 11.30.

Pred obravnavo sta se sodnici opravičila dva obtožena, predsednik vlade Janez Janša in direktor Rotisa Ivan Črnkovič. Janša je prek zagovornika Francija Matoza sporočil, da na obravnavo ne more zaradi sestanka s predsedniki in vodji poslanskih skupin parlamentarnih strank ter nujne seje vlade v zvezi s sanacijo bančnega sistema.

Črnkoviča zaustavili višji poslovni interesi

Črnkovič pa je sodnici že prejšnji teden sporočil, da na obravnavo ne bo mogel zaradi »višjih poslovnih interesov«, saj se kot član delegacije ministrstva za obrambo udeležuje foruma in sejma v Moskvi. Preostala dva obtožena, poslovnež Walter Wolf in Anton Krkovič, se nista opravičila, tudi prek svojih zagovornikov ne. Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek je kljub temu ugotovila, da so podani pogoji za sojenje v odsotnosti, saj je bila obtožena peterica že zaslišana, na obravnavi pa so njihovi zagovorniki.

Sojenje peterici obtoženih – Janši, Zagožnu, Krkoviču, Črnkoviču in Wolfu – se je na okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vseh pet očitke zanika.
 

Deli s prijatelji