O STANJU

Janša: Prej ali slej bo kakšno sodišče sodilo tudi Kučanu, Zemljariču ...

Objavljeno 03. april 2014 16.01 | Posodobljeno 03. april 2014 16.01 | Piše: P. J.

»Danes so poleg mene tarče vsi, ki si upajo konkretno, z dejstvi in imeni, govoriti o spornem delovanju oblasti. V tem postaja Slovenija podobna Vietnamu,« je dejal Janša.

Janša je podoben odgovor dobil že leta 1985 od Vojaškega sodišča v Ljubljani in takratnega tožilca Živka Mazića.

LJUBLJANA – »Bolje sto let v opoziciji kot eno leto v vladi z ljudmi, ki ne držijo besede. Nikoli več ne bomo žitnic polnili skupaj z glodavci, ki sproti uničujejo pridelek,« je v intervjuju za Demokracijo o morebitnem vnovičnem sodelovanju v vladi dejalJanez Janša o Karlu Erjavcu in Gregorju Virantu.

Sojenje Janši

»Ne obračunavajo samo z mano, vedno so oziroma smo glavna tarča tisti, ki smo nevarni za njihove monopole,« je odgovoril na vprašanje, kako komentira, da tranzicijska levica zlorablja državne organe, da obračunavajo z njim. »Danes so poleg mene tarče vsi, ki si upajo konkretno, z dejstvi in imeni, govoriti o spornem delovanju oblasti. V tem postaja Slovenija podobna Vietnamu.«

Janša je spregovoril o potrebnosti lustracije, za katero pravi, da brez nje ni uspešne tranzicije. Javno sejo višjega sodišča v zadevi Patria je Janša doživljal kot nadaljevanje farse. Pravi, da je več ključnih argumentov za oprostilno sodbo, kar se bo po njegovem prej ali slej izkazalo. Nadaljeval je, da bi bilo sicer bolje, da bi višje sodišče potrdilo sodbo, kot da bi postopek vrnilo v vnovično odločanje Klajnškovi »ali kaki podobni karikaturi sodnika«. »Kajti v primeru potrditve sodbe se odprejo nove pravne poti, ki so do pravnomočnosti zaprte. Taka sodba bo romala na Vrhovno sodišče RS, kjer ne bo več šale. Kajti če bi taka sodba vzdržala presojo zakonitosti ali celo ustavnosti, bi to pomenilo, da lahko v tej državi kogar koli brez dokazov obsodiš za kar koli.«

V intervjuju je nadaljeval, da bo prej ali slej kakšno »sodišče sodilo Kučanu, Potrču, Bavconu, Ribičiču, Gorencu,Šinigoju,Zemljariču, Šetincu in vem drugim nekdanjim članom predsedstva in sekretariata CK ZKS«.

Dotaknil se je tudi KPK in dejal, da imajo dosje z več kot 300 listinami o njem, med katerimi jih veliko nezakonito skrivajo. Po njegovem imamo v Sloveniji KPK in informacijskega pooblaščenca za odstranjevanje in onemogočanje političnih nasprotnikov.

Pravi, da je vlada v popolnem razsulu

Padec zakona o davku na nepremičnine po mnenju Janše v vladni koaliciji povzroča večanje razsula. »Čeprav vlada že zdaj deluje kot ekipa znane cvetličarne iz popularnega stripa o Alanu Fordu. Počasi bo nad njo obupala tudi oseba s številko ena.« O tem, da Bratuškova odgovornost prelaga na njegovo vlado, pravi, da to ni nič novega in da se tokrat to slabo prodaja. Meni, da bo vlada proračunsko luknjo zapolnila z novim zadolževanjem in dviganjem davkov, česa drugega namreč ni sposobna.

Na besede premierke, da bodo novi ukrepi bolj boleči in manj pravični, odgovarja, da je najbolj boleče to, »da imamo dokazano popolnoma nesposobno in škodljivo vlado, ki pa zase misli, da je idealna. Problemi se samo kopičijo in gora se bo kmalu podrla.«

Namesto bruseljske dobili slovensko trojko

Spregovoril je tudi o trojki, za katero pravi, da bi bili njeni ukrepi na začetku res grenki in boleči, a bi nato hitro ukrepali. »Zdaj nas menda rešuje domača samooklicana trojka Bratušek, Jazbec,Čufer, rezultati so na dlani.« Nadaljeval je, da doma trojka zgolj pridobiva čas, da se dodatne milijarde iz bank pretočijo v podhranjena tajkunska omrežja Foruma 21.

O sporu z NSi in s SLS je dejal, da bi se morali pri obeh strankah truditi, kako biti boljši od SDS ne pa, kako bosta za vsako ceno različni. »V tem z nami že tekmuje SD s sateliti in NSi se s takim pristopom nikoli ne bo mogla meriti z nami.«

Izjavo Erjavca in Viranta, da ne bosta nikoli več šla v vlado z Janšo, je komentiral, da si delata nepotrebne skrbi, saj ne bo več nobenega takega vabila. »Bolje sto let v opoziciji kot eno leto v vladi z ljudmi, ki ne držijo besede. Nikoli več ne bomo žitnic polnili skupaj z glodavci, ki sproti uničujejo pridelek.« Dodal je še, da je v Sloveniji minil čas, ko bi lahko koalicije, kot jih poznamo, naredile kakšen resen napredek. Prepričan je, da je nujna sprememba volilnega sistema, do katerega bo prišlo razmeroma kmalu po koncu mandata.

Deli s prijatelji