DESNOSREDINSKO

Janša predlog koalicijske pogodbe že poslal Pahorju in Erjavcu

Objavljeno 12. januar 2012 20.16 | Posodobljeno 12. januar 2012 20.30 | Piše: M. U., STA

Vsak dan brezvladja Slovenijo stane veliko, opozarjajo v SDS.

SDS Janeza Janše je zaskrbljena zaradi Grčije

LJUBLJANA – Kot smo že poročali, je SDS strankama SD in DeSUS le poslala predlog koalicijske pogodbe o sodelovanje v desnosredinski vladi. Danes se je sicer v Ljubljani sestal tudi izvršilni odbor SDS, kjer so obravnavali  razmere, ki so nastale po zavrnitvi Zorana Jankovića za predsednika vlade. SDS ugotavlja, da so poskusi oblikovanja vlade brez jasne koalicijske pogodbe in zadostnega števila strank, ki tvorijo absolutno večino v državnem zboru, neodgovorno početje, ki ga je treba obžalovati.

Vsak dan brezvladja Slovenijo stane veliko

Ocene stanja in napovedi, ki so jih na petkovi krizni seji odbora za finance in monetarno politiko podali predstavniki Banke Slovenije ter Urada za makroekonomske analize in razvoj, so skrajno skrb vzbujajoči, poudarjajo v SDS. Medtem ko Nemčija končuje lansko leto s solidno triodstotno gospodarsko rastjo, ki je skupaj z rastjo v letu 2010 nadoknadila upade v času krize, pa je Slovenija v tretjem kvartalu lanskega leta ponovno zabeležila negativno rast s slabimi obeti za dosego makroekonomskih ciljev ob koncu leta. Za letošnje leto UMAR napoveduje stagnacijo rasti ter izredno zaskrbljujoč dvig števila brezposelnih sodržavljanov na 120.000.

SDS je pripravljena prevzeti odgovornost samo ob večinski zavezi

V SDS ob tem poudarjajo, da bodo prevzeli odgovornost za vladanje samo v primeru, če bo pred vlaganjem kandidatur podpisana zavezujoča koalicijska pogodba, ki bo omogočala večinsko koalicijo in trdno vlado.

Po kolegiju vodstva SD je Patrick Vlačič povedal, da stranka ne bo predlagala svojega mandatarja.

Kaj zahtevajo Virant, Žerjav in Novakova?

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je o pogajanjih za desnosredinsko vlado dejal, da bi stranka v taki vladi želela obdržati mesto predsednika parlamenta. Zahtevajo tudi finančno in pravosodno ministrstvo ter mesto predsednika državnega zbora ali notranje ministrstvo. Zahtevajo pa tudi ukinitev Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS in umik države iz gospodarstva. V SLS po besedah predsednika Radovana Žerjava kakšnih posebnih zahtev do zdaj niso imeli, saj so se osredotočili predvsem na vsebino. V SLS so se še naprej pripravljeni pogovarjati o vstopu v desnosredinsko koalicijo, a kot pravi Žerjav, te ne bo, če se ji ne bo pridružila stranka DeSUS ali SD. Obema so že poslali vabilo na pogajanja, je pojasnil Žerjav, ki je povedal tudi, da se v ponedeljek sestanejo s predsednikom države Danilom Türkom. Predsednica NSi Ljudmila Novak pravi, da bi jih zanimal resor Slovencev po svetu, vsekakor pa, da bi »imeli kakšno državotvorno ministrstvo«.

Deli s prijatelji