SLAVNOSTNI GOVORNIK

Janša: Potrebujemo pogum, da sprejmemo tudi mrtve

Objavljeno 26. junij 2015 23.28 | Posodobljeno 26. junij 2015 23.28 | Piše: STA, Mo. S.

Opozicijski prvak Janez Janša je zbranim v vasi Vrhpolje svetoval, naj pogum najdejo v sebi.

Janez Janša.

VIPAVA – Na slovesnosti v počastitev dogodkov med osamosvojitveno vojno v Vrhpolju pri Vipavi je slavnostni govornik Janez Janša opozoril na dogodke pred 24 leti in na tedanji pogum ljudi, ki so branili svojo domovino. 

Kot je dejal, je tudi danes potreben pogum, da vidimo stvari takšne takšne, kot so, in »ne pristajamo na stalno zamegljevanje in laži, ki prihajajo z ekranov slovenskih televizij in strani slovenskih časopisov«. Po njegovih besedah potrebujemo tudi pogum, da zacelimo rane iz preteklosti na civiliziran način, da sprejmemo tudi mrtve in jih pokopljemo ter, kar se zgodovine tiče, živimo z razlikami, vendar kot en narod. »Seveda potrebujemo pogum za to, da stvari, ki so sedaj eklatantno narobe postavljene, postavimo na svoja mesta,« je poudaril Janša. Kot je dejal zbranim na slovesnosti, verjame, da ta pogum imajo, le poiskati ga morajo v sebi.

Hojs o uporniški energiji

Zbranim v središču vasi Vrhpolje, pred spomenikom dogodku izpred 24 let, je spregovoril tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs. V svojem nagovoru je poudaril, kako ga jezijo trditve ljudi, da slovenska osamosvojitvena vojna ni bila prava vojna, ker ni zahtevala veliko žrtev in je trajala le 10 dni. Hojs je dogodek v Vrhpolju, ko so se goloroki domačini postavili pred tanke jugoslovanske armade in jih tako poskušali zaustaviti na njihovi poti do državne meje, označil kot dogodek, ki je ostalim v Sloveniji vlil upanje in Slovence napolnil z uporniško energijo.

Prisotne na prireditvi sta pozdravila tudi vipavski podžupan Jožko Andlovic in predsednik KS Vrhpolje Janko Rovan. Za kulturni program so poskrbeli tamkajšnji pevci, Vrhpoljska godba na pihala in učenci podružnične osnovne šole.

Tankovsko kolono zaustavili domačini na cesti

Krajani Vrhpolja so 26. junija 1991 za zaustavitev tankovske kolone JLA, ki je iz Postojne krenila proti Rožni dolini preko Nanosa, postavili tri barikade. Prva dva kamiona pod Nanosom so jugoslovanski vojaki umaknili, ker barikada ni bila varovana. Drugo barikado, ki je bila z delovnim strojem postavljena tik nad vasjo Vrhpolje, so pozneje prav tako umaknili.

Največ časa pa so vojaki izgubili v pogajanjih sredi vasi, kjer so tankovsko kolono zaustavili na cesti stoječi domačini. Ker prepričevanje ni bilo uspešno, so vojaki začeli pripravljati orožje, da bi streljali. Posredovala sta miličnika in domačine zvlekla s ceste. Kljub temu so jugoslovanski vojaki zaradi barikad Vrhpoljcev izgubili ves dan in v vojašnico v Vipavo prišli šele v poznih večernih urah.

Na širšem Primorskem so sicer začeli barikade postavljati že 25. junija 1991, torej dan prej kot drugje po Sloveniji.

Deli s prijatelji