ZADNJIČ

Janša poslancem: Brez slabe banke grozi bankrot

Objavljeno 04. marec 2013 13.27 | Posodobljeno 04. marec 2013 13.32 | Piše: P. J.

»Od prihodnje vlade je odvisno, ali bo ta zakon veljal ali pa se bodo skušale težave pomesti pod preprogo.«

LJUBLJANA – Brane Golubovič je novi poslanec v državnem zboru (DZ). Zamenjal je Alenko Bratušek, ki po izvolitvi za predsednico vlade v prejšnjem tednu ne more več opravljati poslanske funkcije. Golubovič je na volitvah leta 2008 kandidiral na listi LDS. Janez Janša pa je kot predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, predvidoma zadnjič v državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev.

Majda Potrata je Janšo vprašala, zakaj se vlada ni opredelila do referendumskega vprašanja. Dejala je, da mora vlada to storiti. »Ni obvezno, da se vlada opredeli do vseh postopkov. Lahko se opredeli, lahko pa ne. Če se bo opredelila, vas bomo o tem obvestili,« je Janša odgovoril Potratovi.

Slaba banka edina rešitev za Slovenijo

Poslanca NSi Mateja Tonina je zanimalo, kako daleč je projekt slabe banke in ali bo slaba banka pripomogla k temu, da tisti, ki so odgovorni za slabo situacijo, tudi odgovarjajo za svoja dejanja. »To je vprašanje, ki zadeva bistveni problem države,« je dejal Janša. »Ne drži, da za takšno situacijo obstaja več konceptov. Dokapitalizacija pride v poštev, ko je banka 'podhranjena', ne pa takrat, ko delnica največje banke pade na en evro za delnico. Zakon je bil sprejet in z odločbo sodišča obvarovan pred blokado. Ta zakon se izvaja in vlada je imenovala štiri neizvršne direktorje, ki morajo izpeljati te ukrepe za sanacijo bančnega sistema. Trije od teh so tuji strokovnjaki, imena pa so usklajena tudi z Evropsko centralno banko.«

Izpostavil je, da je od prihodnje vlade odvisno, kako hitro bodo ti postopki potekali in kako hitro se bodo težave rešile. »Od prihodnje vlade je odvisno, ali bo ta zakon veljal ali pa se bodo skušale težave pomesti pod preprogo.« Bančni sistem bi morali po Janševem mnenju rešiti že leta 2009, kot so to storile države s podobnimi težavami. »Ključen motiv za to je strah pred odgovornostjo,« meni Janša.

»Če Slovenija ne bo nadaljevala sanacije bančnega sistema, bo do konca leta bankrotirala. Prisiljeni bomo v sprejetje pogojev, ki bodo osnova za sprejetje finančne pomoči. Ta problem se je ignoriral štiri leta, v tem času je zrasel čez glavo tudi prihodnjim generacijam. Takšna politika ignorance ne pride več v poštev.«

Deli s prijatelji