ZASAVJE

Janša: Pomoči bo bistveno manj, treba se je postaviti na lastne noge

Objavljeno 24. oktober 2012 21.13 | Posodobljeno 24. oktober 2012 22.05 | Piše: S. J., STA

Vlada je končala obisk v Zasavju.

Posavje jo je v krizi odneslo bolje kot Zasavje.

TRBOVLJE – Premier Janez Janša je ob današnjem obisku Posavja in Zasavja povedal, da je obe regiji, tako kot vso državo, prizadela gospodarska in finančna kriza, pri čemer jo je Posavje odneslo bolje kot Zasavje. Območji družijo predvsem energetski projekti, regiji pa je pozval, naj pametno izkoristita državno pomoč, ki je bo v prihodnje znatno manj.

»Kljub temu da je zasavska regija od leta 2008 dobila skoraj 80 milijonov evrov državnih pomoči, posavska pa le 30 milijonov evrov, lahko vidimo pri rezultatih gospodarskih družb bistveno razliko. Medtem ko je gospodarstvo v Posavju v zadnjih letih beležilo prihodke, ki so nad predkriznimi časi, samo lani 30 odstotkov nad letom 2008, pa so ti prihodki v Zasavju upadli za več kot deset odstotkov,« je na novinarski konferenci v Trbovljah dejal Janša.

Skupna točka v energetiki

Sicer pa imata obe regiji skupno razvojno točko v energetiki. Še posebej za Zasavje računajo na to, da bodo odpravili ovire, ki se postavljajo pri projektu izgradnje hidroelektrarn na srednji Savi in da bodo ti stekli, saj gre za obnovljive vire energije, ki imajo absolutno prednost v slovenski in evropski energetski bilanci.

Sporočilo tokratnega obiska predvsem Zasavju je po njegovih besedah, da bo državnih pomoči v prihodnje bistveno manj, kot jih je bilo v preteklosti, ter da se je treba postaviti na lastne noge. Kolikor še bo teh pomoči, pa jih je treba pametno investirati, tako da bodo dale rezultate, predvsem nova delovna mesta, je dejal premier.

Nekatera podjetja so se krizi prilagodila

Nekaj podjetij v regiji se je po njegovem vendarle prilagodilo krizi in danes izvažajo, ustvarjajo visoko dodano vrednost in zaposlujejo. Ta po njegovem od vlade ne pričakujejo pomoči, pač pa predvsem odpravo birokratskih ovir, ki danes onemogočajo njihovo širitev in razvoj. Od vlade pričakujejo tudi vlaganje v infrastrukturo, tako da bodo tudi prometnice služile hitrejšim ekonomskim povezavam.

Ob tem je Janša še spomnil, da je vlada v predlog proračuna za naslednji dve leti kljub krizi vključila znaten obseg investicij. Gre predvsem za koriščenje še neuporabljenih evropskih sredstev, evropski denar pa bo na voljo tudi v prihodnji finančni perspektivi, zato je že zdaj treba dobro in pravočasno pripraviti projekte, je še dejal.

Deli s prijatelji