RAZREŠITEV

Janša: Poleg Vebra bi moral oditi tudi Rednak

Objavljeno 31. marec 2015 18.52 | Posodobljeno 31. marec 2015 18.52 | Piše: STA, P. Pa.

Zaradi afere s Telekomom je Cerar pozval Vebra k odstopu, a ta noče oditi kar tako.

Bo Veber odstopil sam ali bo počakal na razrešitev?

LJUBLJANA – Minister Janko Veber ni edini, ki je kršil zakon. Nezakonito ravnanje je priznal tudi direktor obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo Gorazd Rednak, ki bi prav tako moral odstopiti, je v izjavi dejal vodja opozicijske SDS Janez Janša.

Bumerang dvojnih meril

Prvak SDS pravi, da bi moral premier Miro Cera na predlog razrešitve ministra Janka Vebra vezati zaupnico, če v koaliciji ne bo enotnosti. Sicer pa Janša meni, da sedanje stanje »zaradi svežine prejšnjih volitev lahko zdrži še letos, lahko vmes pride tudi do zamenjave vlade, v naslednjem letu pa nas čakajo predčasne volitve«.

Janša meni, da tehnično gledano do takih položajev, ki destabilizirajo politični prostor, ne bi smelo prihajati, saj bi moral imeti predsednik vlade pristojnost, da sam razreši ministra. SD, ki Vebra brani, pa po njegovih besedah pozablja, da je v neki drugi situaciji razglasila aretacijo registriranega policijskega sodelavca za poseg vojske v civilno sfero in je zahtevala odstop ministra, »zdaj pa nadzor OVS nad privatizacijo Telekoma razglaša za povsem normalno stanje«. Gre za bumerang dvojnih meril, ki se vrača SD, je dejal Janša in ocenil, da so zato v nezavidljivem položaju.

Po njegovem mnenju je v podobno nezavidljivem položaju zaradi dvojnih meril tudi Cerar. »Tokrat upravičeno zahteva zamenjavo ministra, ki je kršil zakon, nekaj tednov nazaj pa je branil ministra iz kvote SMC, ki je po dokončni sodbi vrhovnega sodišča kršil ustavo. Gre za pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča,« je pojasnil Janša.

Tako je po njegovem mnenju nastal položaj, ki ponovno odvrača vlado od tega, da bi reševala nakopičene težave. »Politična nestabilnost zgolj obeta turbulentne mesece, verjetno pa tudi dokaj resen končni zaplet v zvezi s privatizacijo, ki čaka to koalicijo,« meni prvak SDS.

Ključen je Desus

Iz prvega obdobja te vladne koalicije smo si po njegovem mnenju zapomnili tri stvari, in sicer ukvarjanje z odvzemom njegovega mandata, rebalans proračuna, ki je povečal javne izdatke, in to, da so »po skrajšanem postopku ukinili spol in z enim členom v nekem zakonu spremenili vsebino 70 zakonov«.

»Očitno neki čas za resno delo nikoli ne bo nastopil. Tudi ta hitrost menjave ministrov se zdaj povečuje iz enega na mesec na dva na mesec, potem bo verjetno prišlo na enega na teden in se bo koalicija ukvarjala zgolj sama s sabo,« opozarja Janša.

Kako bo SDS glasovala glede Vebrove razrešitve, se bodo po njegovih besedah odločili, če bo predlog na dnevnem redu. Vebra ne bodo podprli, a to je po njegovih besedah načelno stvar koalicijske večine in premier ne more pričakovati, da bo z opozicijo menjal ministra, ki ga brani ena od koalicijskih strank.

Po Janševem prepričanju je ključni dejavnik na vladnem političnem parketu Desus. Od tega, kakšne namige bodo oni dobili, je odvisno, kako se bo stvar razpletala v prihodnje, meni.

Predsednik SDS je med drugim pojasnil še, da od specializiranega državnega tožilstva, ki je prejšnji teden sporočilo, da je končalo preiskavo njegovega premoženja, še ni prejel ničesar.


 

Deli s prijatelji