NA KOŽO

Janša po Janši

Objavljeno 15. september 2014 00.10 | Posodobljeno 15. september 2014 00.12 | Piše: Rok Tamše

Miloš Janša in Luka Špik sta na stranskem tiru, v mislih pa imata Rio 2016.

S selektorskega mesta veslačev je moral sestopiti velikan slovenskega trenerstva Miloš Janša. Že leta 2012, ko se je po olimpijskih igrah v Londonu od veslanja poslovil Iztok Čop, je bilo jasno, da v veslanju nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Potihoma so mnogi pričakovali, da se bo umaknil tudi selektor Janša. Češ da ga je povozil čas, da ne obvladuje več svojih varovancev tako kot prej, da so odnosi in pristopi do treninga zasičeni, skratka, da je prišel čas za osvežitev v reprezentančni selekciji. Po 25 letih dela na najvišji ravni je bilo to povsem logično in legitimno pričakovanje.

Toda 64-letni Janša ne misli tako. Verjamem, da je te dni zelo razočaran in zagrenjen, ker se mu je predsednik Jošt Dolničar odpovedal po obupno slabih rezultatih na lanskih in letošnjih največjih tekmovanjih. Janša temu pravi začasni zastoj, Dolničar je vse označil kot stagnacijo in razhajanje v pogledih na razvoj veslanja. Jasno je, da se je člansko veslanje po rezultatski plati znašlo v slepi ulici. Na to je kazalo še za časa Čopove aktivnosti, a so njegovi uspehi z Luko Špikom vselej odtehtali skromnejše dosežke drugih. Res pa je tudi, da veslači delujejo v zelo skromnih razmerah, mnogi so se tovrstnemu vrhunskemu športu, kjer je bila stalnica le pomanjkanje na računu, raje odpovedali, še preden so dosegli vrhunec svoje kariere. V takšnih okoliščinah preprosto ne moreš zahtevati odličij na vsakem velikem tekmovanju. No, Čop in druščina so jih vendarle osvajali dobri dve desetletji, zdaj pa je nastopil mrk. Po svoje povsem logično, če ugotovimo, da najobetavnejša veslača Jernej Markovc in Grega Domanjko med študijem v ZDA nista v tako zahtevnem procesu treninga, ki bi omogočal boj za kolajne. Pri tem pa je treba upoštevati, da se je predvideni zastavonoša Luka Špik izgubil na poti do olimpijskih iger v Riu de Janeiru, kjer je hotel še zadnjič udariti v enojcu.

Janša ni več selektor (mandat bi mu potekel leta 2016), a ostaja klubski trener. Morda bi lahko bil njegov zadnji veliki posel obuditev 35-letnega Špika in pohod do nove olimpijske kolajne leta 2016. Zdaj sta sicer oba na stranskem tiru, vemo pa, da sta preklemansko trmasta. 

Deli s prijatelji