POSEBNA PRAVILA

Janša piše Brglezu: V zaporu me kot poslanca šikanirajo

Objavljeno 26. november 2014 11.50 | Posodobljeno 26. november 2014 12.33 | Piše: K. K.

Po vrnitvi poslanskega mandata so prvaka opozicije v zaporu na Dobu obvestili, da zanj ne velja enaka praksa kot za preostale zapornike, ki odhajajo na delo v različna podjetja.

Janša je že v parlamentu.

LJUBLJANA – Četrti delovni dan po vrnitvi na funkcijo poslanca, je prvak opozicijske stranke SDS Janez Janša v zaporu na Dobu naletel na težave pri izhodih. V fotogaleriji si lahko v celoti preberete pismo, ki ga je o težavah z vodstvom zapora predsedniku državnega zbora (DZ) Milanu Brglezu danes napisal Janša. Ustavni sodniki so sicer v petek sporočili, da se Janša začasno vrača v parlament, dokončno odločitev, ali ostaja poslanec, pa bodo ustavni sodniki še sprejeli.

Podržaj je edini, ki želi voditi zapore

Ministrstvo za pravosodje je v torek prejelo sklep posebne natečajne skupine, da je Jože Podržaj edini kandidat, ki izpolnjuje pogoje za položaj direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, so potrdili na ministrstvu za pravosodje. Minister za pravosodje Goran Klemenčič bo odločitev sprejel predvidoma v roku enega tedna.

Ministrstvo za pravosodje je javni natečaj za delovno mesto generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij objavilo konec septembra. Natečaj je predpisoval, da mora kandidat med drugim imeti sedem let delovnih izkušenj, ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, niti ne obsojen na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot šestih mesecev.

Ministrstvo je ob tem izrazilo pričakovanje, da bodo kandidati za generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij imeli funkcionalna znanja upravnega vodenja in upravljanja kadrovskih virov oz. da jih pridobijo v petnajstih mesecih od dneva imenovanja na položaj.

Kandidat pa je moral prijavi predložiti tudi vizijo prednostnih nalog in razvoja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij v mandatnem obdobju, za katerega vodenje kandidira.

Po torkovem poročanju časnika Dnevnik se je za prosto delovno mesto direktorja uprave prijavilo sedem kandidatov. Posebna natečajna skupina na ministrstvu za javno upravo pa je kot primernega ocenila le enega.

Podržaj upravo kot vršilec dolžnosti vodi že od 19. marca letos. Prejšnja vlada ga je na ta položaj imenovala za čas do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, za obdobje največ šestih mesecev.

Izbrani kandidat bo imenovan na položaj za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

STA

Torek rutinski, v sredo se je zapletlo

V pismu Janša Brgleza obvešča o ravnanju uprave za prestajanje kazni zapora na Dobu, ki ga je danes tik pred predvidenim odhodom na sejo delovnega telesa DZ obvestila, da zanj praksa, ki velja za druge zapornike, ki vsakodnevno iz zavoda odhajajo na delo v različna podjetja, ne velja. Včeraj je sicer še veljala. 

Janša Brglezu piše, da je »takšna zahteva absurdna in diskriminatorna ne samo glede na status poslanca, ampak tudi v primerjavi z ostalimi zaporniki, ki vsak dan odhajajo na delo brez takšnih vlog. Praktično je tudi nemogoče vnaprej predvideti vse aktivnosti, ki jih zahteva poslansko delo na določen dan. Poleg tega se noben državni organ nima nobene pravice vtikati v vsebinsko delo poslanca. Predstavlja nesprejemljivo šikaniranje ter omalovaževanje poslanske funkcije, ki se degradira pod raven vseh drugih dejavnosti, katere opravljajo zaporniki.«

Brglezu: Pričakujem spoštovanje ustave

Janša Brglezu piše, da od njega pričakuje, da bo kot predsednik DZ »nemudoma zagotovil spoštovanje ustave in zakona o poslancih«. Obvešča ga še, da so odgovorne osebe v državnih organih, ki odločajo o tej zadevi, Lidija Pezdir Ristić, Bojan Majcen, Jože Podržaj in minister za pravosodje Goran Klemenčič.

Pri vseh naštetih preverjamo, ali bodo ukrepali.

 

Deli s prijatelji