EVROPSKI KOMISAR

Janša pisal proti Bratuškovi, Juncker povabil prav njo

Objavljeno 01. september 2014 16.28 | Posodobljeno 01. september 2014 17.42 | Piše: STA, A. L.

Če v prvem krogu na pogovorih ne bo zadovoljen, se lahko zgodi še drugi krog.

Premierka Alenka Bratušek.

BRUSELJ – Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo v torek začel pogovore s kandidati za komisarje iz držav članic in razgovor bo opravil tudi s predsednico vlade v odhodu Alenko Bratušek, je danes v Bruslju izjavila Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud.

Kot je dodala, v tem trenutku še ne more povedati, kako dolgo bo trajal ta postopek, ker ena država še vedno ni predlagala svojega kandidata, in sicer Belgija.

Ob morebitnih težavah še drugi krog

Slovenija je Junckerju poslala seznam s tremi imeni, na katerem sta poleg Bratuškove še evropska poslanka Tanja Fajon in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec. Na novinarsko vprašanje, kako bo Juncker ravnal v primeru držav, ki so mu poslale seznam z več kandidati, je Bertaudeva odgovorila, da bo v primeru Slovenije opravil pogovor z Bratuškovo. Juncker se bo torej najprej pogovoril s kandidati, šele nato pa bo predstavil razdelitev portfeljev.

Zaslišanja komisarskih kandidatov v Evropskem parlamentu so predvidena od 22. do 30. septembra. Drugi krog (v primeru težav s posameznimi kandidati) je predviden od 13. do 15. oktobra. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi odločal na plenarnem zasedanju od 20. do 23. oktobra.

 

Bratuškova brez besed

Premierka v odhodu Alenka Bratušek, ki se danes na Bledu udeležuje 9. strateškega foruma Bled, informacij, da bo Jean-Claude Juncker opravil razgovor le z njo (kar še ne pomeni, da bo tudi izbrana), ni komentirala. Po poročanju Vala 202 je vprašanja novinarjev, kako ocenjuje Junckerjevo potezo, ignorirala in odkorakala mimo njih.

Janša dejaven na twitterju

Danes je bil na twitterju zelo dejaven nekdanji premier, zdaj zapornik in še vedno predsednik SDS Janez Janša. Večkrat zapored (če smo pravilno prešteli, kar 36-krat) je izbrani javnosti sporočil:

Zaključil je takole:

Deli s prijatelji