OVADBE

Janša ovaden, za Jankovića še zbirajo podpise, sledil jima bo Vizjak

Objavljeno 09. februar 2013 17.40 | Posodobljeno 09. februar 2013 17.40 | Piše: S. J.

Skupina 29. oktober bo zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije vložila ovadbo zoper ljubljanskega župana.

Prvaka največje opozicijske in največje koalicijske stranke.

LJUBLJANA – Ko je Skupina 29. oktober proti premierju in prvaku SDS Janezu Janši vložila kazensko ovadbo, so se mnogi vprašali, ali bodo ovadbe doletele tudi druge slovenske politike. Zdaj je po Janši vrsta prišla še na ljubljanskega župana in 'zamrznjenega' predsednika PS Zorana Jankovića. Tako kot v primeru Janeza Janše bo ovadbo proti Jankoviću vložilo 80 državljanov, 40 iz Ljubljane in 40 iz Maribora. V pripravi pa je že naslednja ovadba, in sicer proti ministru za delo, družino in socialne zadeve Andreju Vizjaku, ki mu v skupini očitajo zlorabo notranjih informacij pri nakupu Telekomovih delnic.

Kaj očitajo župana?

Ovadbo proti Jankoviću so sestavili na podlagi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), očitajo mu, da je »v štirih mesecih leta 2011 kot končni prejemnik nezakonito prejel več nakazil v skupnem znesku 208.000 evrov iz zaporednega oziroma verižnega prenakazovanja denarnih sredstev med računi gospodarskih subjektov, pri čemer se je denarni tok pričel pri gospodarski družbi Grep, d. o. o., ki kot zasebni partner v sklenjenem javno-zasebnem partnerstvu posluje z MOL, kjer osumljenec do svojega odstopa ali odpoklica oziroma prenehanja mandata opravlja funkcijo župana in je bil tudi v kritičnem času njena odgovorna oseba«.

Zahteva za ugotavljanje premoženja

Poleg kazenske ovadbe, ki jo bodo vložili na vrhovno državno tožilstvo, bodo vložili tudi zahtevo za ugotavljanje izvora premoženja Zorana Jankovića in njegovih sinov Damijana in Jureta Jankovića skladno z določili zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI).

 

Deli s prijatelji