DOGOVORI

Janša oster po sestanku, ki ga je Janković zapustil

Objavljeno 26. junij 2012 15.54 | Posodobljeno 26. junij 2012 16.01 | Piše: A. K., STA

Janša potrdil, da dvotretjinske večine za ustavno spremembo referendumske ureditve ni, Janković predčasno zapustil sestanek.

Janković in Perko sta se ob pomoči poravnalca Slobodana Pavlina poravnala ob izpolnitvi dveh že omenjenih pogojev

LJUBLJANA »Danes se je izkazalo, da v tem trenutku dvotretjinske večine za te spremembe ni, vsaj ne v času, ki bi bil realen in za Slovenijo potreben,« je na sestanku z vodji parlamentarnih strank pojasnil predsednik vlade Janez Janša. Predlog te spremembe, o katerem so že dosegli načelno soglasje, tako doživlja podobno usodo kot vnos fiskalnega pravila v ustavo. 

Predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković je namreč predlagal, da bi spremembe referendumske ureditve stopile v veljavo šele 1. januarja 2015. »Takrat bo Slovenija ali že iz krize na hitri poti okrevanja ali pa tam, kjer je danes Grčija. Poštenejše bi bilo, da bi rekli, da niso za. To je zelo neresen predlog parlamentarne stranke,« je bil oster Janša. Pojasnil je še, da sta predstavnika PS sestanek danes predčasno zapustila.

Povedal je tudi, da imajo za to ustavno spremembo, ki je sicer zaradi nestrinjanja s 35-odstotnim kvorumom za veljavnost referenduma sicer ne podpira NSi, podporo 58 poslancev. Dogovorili pa so se, da te stranke, ki spremembo referendumske ureditve podpirajo, vseeno začnejo postopek. NSi bo po Janševih besedah o tem še enkrat razpravljal na organih stranke. »Če bodo spremembo podprli, bi se odprla možnost, da do spremembe pridemo v realnem času,« je še ocenil premier.

 

Deli s prijatelji