MANDATARKA

Janša odhaja, Alenka prihaja

Objavljeno 27. februar 2013 08.07 | Posodobljeno 27. februar 2013 08.07 | Piše: D. P., STA

Slovenija naj bi v prihodnjih tednih dobila 11. vlado.

S Pozitivno Slovenijo v parlament (2011).

LJUBLJANA – Državni zbor bo na izredni seji obravnaval konstruktivno nezaupnico vladi. Obeta se daljša razprava (12 ur in več), ki se bo z glasovanjem o kandidatki za mandatarko Alenki Bratušek verjetno končala pozno zvečer. Svoj pogled na delo vlade bo predstavil tudi premier Janez Janša. Poslanci pa se bodo že pred tem opredelili tudi do kandidature Janka Vebra za predsednika državni zbor.

Končati krizo

Poslanci PS so konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše vložili v petek, za mandatarko za sestavo nove vlade pa predlagali Alenko Bratušek. Prvopodpisani vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je pojasnil, da želijo s tem končati politično krizo, v kateri se je Slovenija znašla po objavi za premierja Janšo obremenilnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije.

Vlada Janeza Janše bo četrta v zgodovini Slovenije, ki bo predčasno končala delo.

V današnji, predvidoma enajsturni razpravi, bodo največ pri besedi predlagatelji nezaupnice oziroma v njihovem imenu Möderndorfer in kandidatka za mandatarko Bratuškova ter aktualni premier Janša. Seja se bo začela ob 10. uri, tako da je glasovanje o novi mandatarki pričakovati v poznih večernih urah.

Kdo bo podprl Bratuškovo?

Kandidaturi Bratuškove sicer kaže dobro, saj so ji podporo napovedali poslanci strank PS, SD in Desus ter tudi večina poslancev DL in SLS. Zaradi programskih razlik pa kaže tudi na razmeroma zahtevne pogovore o sestavi vlade. Predstavniki potencialnih koalicijskih partnerjev PS, SD, DL in Desusa bodo tako pogovore, ki naj bi se na neformalni ravni začeli že v preteklih dneh, najverjetneje nadaljevali v četrtek, seveda če bo Bratuškova za mandatarko tudi izvoljena.

Veber namesto Viranta?

Po nekaj tednih pogajanj bo Slovenija dobila 11. vlado.

Še pred obravnavo konstruktivne nezaupnice bodo sicer poslanke in poslanci opravili tudi razpravo o kandidaturi vodje poslanske skupine SD Janka Vebra za predsednika državnega zbora. Po izstopu DL iz koalicije je namreč predsednik stranke Gregor Virant že januarja odstopil s položaja. Od tedaj ga je nadomeščal podpredsednik Jakob Presečnik.

Deli s prijatelji