PREMOŽENJE

Janša odgovarja Štefanecu: Kršitev človekovih pravic

Objavljeno 26. junij 2015 17.02 | Posodobljeno 26. junij 2015 17.03 | Piše: T. L.

Janša pravi, da mu v »ponovljenem postopku« ni bilo omogočeno, da sodeluje v njem, ni bil seznanjen z ugotovitvami in dokumenti, skratka, ni imel nobene možnosti ustavno zajamčenega sodelovanja v postopku.

Janez Janša na sodišču

LJUBLJANA – Janez Janša po objavi zaključnih ugotovitev KPK v primeru nadzora nad njegovim premoženjskim stanjemimage ugotavlja, da so mu bile kršene človekove pravice. KPK je namreč ne glede na dejstvo, da je bilo prejšnje zaključno poročilo kot nezakonito odpravljeno, postopek in neobrazložene očitke prejšnjega senata KPK posvojil in tako uporabil vse metode, ki so bile v prejšnjem postopku uporabljene nezakonito, je v odzivu sporočil Janša.

Pravi, da gre za kršitev človekovih pravic

»Še več, senat KPK je kršil temeljno človekovo pravico iz 22. člena Ustave RS, saj mi ni dal možnosti v postopku, da se o dokazih in dejstvih, na katere opirajo svoje ugotovitve, izjavim. Pravica do izjavljanja je namreč neposreden in najpomembnejši izraz pravice do enakega varstva pravic v postopku, ki jo zagotavlja 22. člen. V postopku mora biti vsaki stranki omogočeno, da navaja dejstva, dokaze, da se izjavi o celotnem procesnem gradivu ... (Komentar Ustave RS, str. 276). Enako izhaja iz 6. člena EKČP,« piše v odzivu. 

Pravi, da mu v »ponovljenem postopku« pred KPK ni bilo omogočeno, da sodeluje v njem, da ni bil seznanjen z ugotovitvami in dokumenti, skratka, ni imel nobene možnosti ustavno zajamčenega sodelovanja v postopku.

»Pravica izjaviti se ne pomeni zgolj pravice, da sedaj podam odgovor na nepravilne, netočne, zmotne in nezakonite ugotovitve KPK, ampak predvsem možnost seznaniti se z dejstvi in dokazi, ki jih je komisija uporabila v postopku, in seveda tedaj sproti podajati svoje navedbe. Osnutek zaključnega poročila z dne 26. 5. 2015 je popolnoma neobrazložen, iz njega ne izhaja, kako je KPK prišel do napačnih ugotovitev, prav tako ni navedeno, od kod dokazi za takšne absurdne trditve, ki jih KPK v osnutku navaja. Pri tako neobrazloženem aktu, kot je ta osnutek poročila KPK, gre nedvomno za kršitev pravic iz 22. člena Ustave RS in 6. člena EKČP, saj mi ne omogoča poštene obrambe do neupravičenih obtožb KPK,« Štefanečevi komisiji odgovarja Janša.

Nato Janša našteva kršitve temeljnih človekovih pravic, ki jih varuje ustava in ki jih je pri sestavi osnutka zagrešil KPK: trdi, da zaključnega poročila ni moč preizkusiti, da je bila kršena pravica do enakega varstva, kršena pravica do pravnega sredstva in tudi do sodnega varstva.

Predlog KPK: dva člana naj razmislita ...

Med drugim Janša senatu KPK predlaga, naj prične dosledno spoštovati zakone in ustavo, »hkrati pa naj vsaj dva njegova člana glede na svoje početje v preteklosti ponovno resno razmislita o lastni integriteti in primernosti za funkcijo, ki jo opravljata«.

Deli s prijatelji