ŠE O PROSLAVI

Janša obžaluje, da je za govornika predlagal Türka

Objavljeno 26. junij 2012 19.50 | Posodobljeno 27. junij 2012 18.52 | Piše: M. U., Mi. S., STA

V koaliciji glede proslave ob dnevu državnosti ostajajo na različnih bregovih.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Koalicijski partnerji so se danes ukvarjali »z realnimi težavami države«, le nekaj besed pa namenili nesoglasjem glede državne proslave in pri tem ostali različnih stališč, je pojasnil premier Janez Janša. Kot pravi, je predsednika države Danila Türka za govornika na proslavi predlagal on, kar pa ocenjuje kot edino napako, ki jo obžaluje. »Želel sem, da je to proslava, ki ne bo spet vzbujala takih in drugačnih reakcij in sem tako predsedniku odbora osebno predlagal, naj bo govornik na proslavi predsednik države,« je pojasnil Janša.

V koaliciji glede proslave ostajajo na različnih bregovih

Koalicijski partnerji ostajajo različnih stališč glede državne proslave, na katero niso bile povabljene vse veteranske organizacije, kar je sprožilo ostre odzive. V SLS, Državljanski listi in Desusu menijo, da je bila s tem storjena napaka, ki se ne sme ponoviti. Po Janševih ocenah je popolnoma jasno, da lahko v Sloveniji »združujemo ljudi, politične sile in tudi druge subjekte samo na osnovi tistih vrednot in simbolov, ki so bili prisotni takrat, ko je Slovenija nastajala«. Koalicijski partnerji so se po besedah predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta o proslavi pogovorili, pri čemer so ostali različnega mnenja. So si pa edini, da »bodo v prihodnje pri pripravi proslav pazljivejši«, da ne bi sprožali ideoloških polemik, je dejal in dodal, da se morajo tega v Sloveniji izogibati.

Stanje koalicije: V redu

Predsednik SLS Radovan Žerjav je zatrdil, da je stanje v koaliciji v redu. Tudi po njegovem mnenju ni dobro, če s proslavami, ki bi morale Slovence združevati, »povzročamo delitve«. Prvak Desusa Karl Erjavec upa, da se takšni dogodki ne bodo ponavljali, kar je po, tako pravi, Janši jasno povedal. Po njegovih besedah se je tudi Janša strinjal, da bi bi bilo dobro, da se v prihodnje previdneje lotijo organizacije proslav.

»Predsednik države je govornik na vseh državnih proslavah«

Na vseh dosedanjih državnih proslavah ob dnevu državnosti je bil govornik predsednik republike, razen leta 1994, leta 2006 in 2007, ko je prišlo do zapletov med vlado Janeza Janše in predsednikom Janezom Drnovškom, so zapisali v uradu Danila Türka. S tem so se odzvali na Janševo izjavo, da je bila njegova edina napaka na proslavi, da je za govornika predlagal Türka.

Koordinacijski odbor je sporočil, da je sprejel sklep, s katerim je pozval kabinet predsednika Republike Slovenije, kabinet predsednika Vlade, predsednika Državnega zbora in predsednika Ustavnega sodišča, da pisno predložijo predloge govorcev za proslavo ob dnevu državnosti in ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Odbor je prejel samo pisni predlog predsednika vlade, ki je za osrednjega govorca državne proslave predlagal predsednika republike Danila Türka.

Naj se Janša vendarle opraviči ...

Za TV Slovenija je Türk še dejal, da je treba zdaj umiriti položaj, k temu pa lahko največ prispeva sama vlada s tem, da se opraviči s proslave izključenim veteranskim organizacijam.

Virant ni bojkotiral maše, a država in cerkev sta ločeni

V posebni izjavi za javnost se je Virant odzval tudi na navedbe, da je bojkotiral mašo za domovino, ki jo je v petek v ljubljanski stolnici vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. »Spoštujemo katolike in vse druge verne ljudi, pričakujemo pa, da bodo tudi drugi spoštovali pravico vsakogar, da ne hodi k maši. Poleg tega pa naj spomnimo še na ustavno določbo, da sta država in cerkev ločeni,« je zapisal.

Deli s prijatelji