VOLILNI PROGRAM

Janša obljublja višje plače in finančno policijo

Objavljeno 13. junij 2014 19.03 | Posodobljeno 13. junij 2014 19.03 | Piše: STA, Ma. F.

Nižanja pokojnin ne bo, prav tako ne nepremičninskega davka.

LJUBLJANA – SDS je predstavila volilni program, v katerem se po besedah Janeza Janše zavzemajo za večjo gospodarsko rast, pravičnost in nova delovna mesta. Program med drugim predvideva 50 evrov višjo plačo za vse, ki zaslužijo do 1000 evrov, in letno razbremenitev družin za 200 evrov na otroka. Nižanja pokojnin ne bo, prav tako ne nepremičninskega davka.

Kot je na predstavitvi programa povedal predsednik SDS Janša, je strokovni svet stranke program pripravljal dve leti, gre pa za alternativni program, ki ga je stranka predstavila marca.

50 evrov višjo plačo tistih, ki zaslužijo do 1000 evrov, namerava stranka doseči s spremembo dohodnine.

Plačano štipendirano pripravništvo

Po programu bodo vsi, ki bodo uspešno zaključili šolanje, samodejno pridobili pravico do plačanega oziroma štipendiranega pripravništva v višini 300 evrov na mesec, s čimer bi omilili t. i. odliv možganov v tujino.

Vsi učenci od 3. razreda osnovne šole in vsi dijaki bodo, kot obljublja SDS, dobili v brezplačno uporabo tablične računalnike, delovni zvezki ne bodo več obvezni. Družinske proračune nameravajo razbremeniti tudi z znižanjem rtv-naročnine za tretjino.

Nižje cene vozovnic tudi za upokojence

Poleg tega, da se pokojnine ne bodo znižale, SDS upokojencem obljublja možnost nakupa vozovnic za medkrajevni potniški promet pod enakimi pogoji, kot jih imajo dijaki in študenti. Obljubljajo tudi odpravo prekomerne obdavčitve za dnevne migrante, ki delajo v tujini, ter ukinitev prevoznic.

Sredstva od prodaje državnega premoženja namerava SDS po besedah Janše uporabiti za zmanjšanje javnega dolga in razbremenitev podjetij. Sredstva, ki jih bo zbrala slaba banka, pa bodo po njeni ukinitvi namenili davkoplačevalcem. Razpisati nameravajo tudi mednarodno koncesijo za upravljanje avtocest, z njimi pa graditi nove avtocestne odseke. Odpraviti nameravajo tudi vse neupravičene privilegije.

Manj birokratskih postopkov

Del sredstev nameravajo pridobiti z racionalizacijo delovanja države, hkrati načrtujejo okrepiti podhranjeni storitveni del javnega sektorja v zdravstvu in socialnem varstvu. Z vpeljavo neposredne odgovornosti nameravajo racionalizirati tudi javna naročila.

Na področju gospodarstva po besedah Andreja Vizjaka stranka načrtuje davčno razbremenitev podjetij in zmanjševanje birokratskih postopkov, novih davkov ne načrtujejo. Po besedah Andreja Širclja nameravajo zmanjšati tudi javni dolg.

Nova prazna stanovanja, ki ne najdejo kupcev, namerava stranka, če bo prevzela vodenje države, zapolniti z oddajo v najem z možnostjo postopnega odkupa, pri čemer bi se plačane najemnine štele kot del kupnine, na področju šolstva pa želijo olajšati ustanavljanje visokošolskih zavodov.

Finančna policija

Prenoviti nameravajo zakon o RTVS in sprejeti ukrepe za bolj uravnotežen medijski prostor, na področju sodstva pa določiti skrajne roke, do katerih mora biti zaključen postopek. Ustanoviti nameravajo tudi finančno policijo.

Po besedah Janše program pove, kje SDS vidi glavne težave, s katerimi se sooča država, hkrati pa daje odgovore o tem, kako jih rešiti. Poleg tega breme reševanja krize prerazporeja bolj pravično.
 

Deli s prijatelji