OSAMOSVOJITEV

Janša objavlja dokumente, ki jih doslej še nihče ni

Objavljeno 28. januar 2014 20.15 | Posodobljeno 28. januar 2014 20.15 | Piše: Mo. S.

Predsednik SDS Janez Janša opominja, da v času slovenske osamosvojitve ni bilo takšne enotnosti, kot jo želijo danes prikazati.

Janez Janša.

KRŠKO – Pod okriljem organizacije Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je v Krškem potekala predstavitev zbornika Bela knjiga slovenske osamosvojitve. Predsednik SDS Janez Janša je ob tem dejal, da je »čas slovenske osamosvojitve središčni dogodek slovenskega naroda, neprimerljiv v naši zgodovini, to pa bi moralo biti nekaj, kar vsi poznamo, ne le tisti, ki smo ta čas živeli. Žal pa ni tako.«

Šokantno branje

Meni, da se mladi pri zgodovini v šolah naučijo veliko manj pomembnih stvari, kot je dogajanje v tem času. Poudaril je še, da je vsebina knjige odmevna in da so v njej zbrani zgodovinski dokumenti tistega časa, od poročil o oddaji orožja in poročil obveščevalnih služb do spominskih zapisov, avtentičnih dokumentov o tem, kar so govorili diplomatski predstavniki sosednjih držav, in tudi to, kako so ZDA takrat gledale na nas. »Gre za izjemen zgodovinski zbornik, kjer so objavljeni dokumenti, ki še nikjer niso bili objavljeni,« je povedal in dodal, da bo za marsikoga izjemno šokantno branje razprav nekaterih takratnih poslancev slovenske skupščine.

Nagrajeni tisti, ki so osamosvojitvi nasprotovali

Poudaril je, da je bilo veliko tudi takšnih, ki so osamosvojitvi nasprotovali. »Nasprotovanje temu, da vzpostavimo lastno obrambno moč, je bilo neizmerno. Danes pa se je uveljavila floskula, da je slovenska osamosvojitev uspela zato, ker smo bili vsi enotni,« meni. Enotnosti v politiki ni bilo, je še dodal, ob tem pa izpostavil, da so bili prav vsi tisti, ki so slovenski osamosvojitvi aktivno nasprotovali, pozneje nagrajeni.

Deli s prijatelji