KORONAVIRUS

Janša objavil, koliko Slovencev se bo lahko cepilo v naslednjih mesecih

Gantarja skrbi, da se ljudje ne bodo hoteli cepiti.
Fotografija: Slovenija je cepivo naročila v sklopu naročila Evropske komisije. FOTO: Yves Herman, Reuters
Odpri galerijo
Slovenija je cepivo naročila v sklopu naročila Evropske komisije. FOTO: Yves Herman, Reuters

V nekaterih državah so že cepili prve prebivalce, potem ko so farmacevti pohiteli in hitro razvili cepivo proti virusu sars-cov-2. Sloveniji je do konca leta 2020 obljubljenih približno 5.000 doz, je v odgovoru na več ustnih poslanskih vprašanj na izredni seji državnega zbora v ponedeljek povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Premier Janez Janša pa je še nekoliko bolj podrobno predstavil, koliko cepiva naj bi dobili.

Prvi odmerki cepiva bodo tisti, ki sta jih razvila Pfizerja in nemško biotehnološko podjetje Biontech. Dovoljenje Evropske agencije za zdravila bo predvidoma dobilo 29. decembra. 

»Lahko sicer pride še do sprememb (upajmo navzgor), a tole so količine obljubljenih odmerkov cepiva Pfizer proti covidu 19 za Slovenijo iz skupnih naročil Evropske komisije,« je tvitnil Janša ob tabeli, iz katere je razvidno, da naj bi decembra prejeli 58.500odmerkov cepiva, januarja naslednje leto 5.850, februarja 83.850 in marca 99.450. Janša je še dodal, da za učinkovito cepljenje ene osebe potrebujemo dva odmerka in da bo prvo cepivo Moderne na voljo najkasneje do 12. januarja.

Če seštejemo te številke zakupljenih doz Pfeizerjevega cepiva, potem naj bi bilo v Sloveniji do marca skupaj na voljo 247.650 odmerkov cepiva oziroma bi se lahko cepilo 123.825 ljudi. Prednost bodo, kot je znano, imeli oskrbovanci v domovih za starejše ter zdravstveno osebje in drugi izpostavljeni ali ranljivi prebivalci.



Če bi želeli, da bi se lahko življenje normaliziralo, bi bilo treba po oceni strokovnjakov cepiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva. Ministra Gantarja na daljši rok skrbi zlasti, da ne bi dosegli 60-odstotne precepljenosti. Gibanja proti cepljenju so po njegovih besedah namreč močna ne samo zunaj Slovenije, ampak tudi v naši državi. To je tudi eden od razlogov, da so se odločili za nakup prek Evropske komisije in Evropske agencije za zdravila, da bi bilo zaupanje v varnost cepiva večje.


Še letos bi za cepljenje, ki bo prostovoljno, namenili 10,5 milijona evrov. Cepili se bodo lahko tudi tisti, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije