POGAJANJA

Janša: Obetajo se nadaljnji rezi

Objavljeno 22. november 2012 23.00 | Posodobljeno 22. november 2012 23.00 | Piše: S. J., STA

Premier se v Bruslju pogaja o večletnem evropskem proračunu.

Janez Janša.

BRUSELJ – Tokratna pogajanja o večletnem evropskem proračunu bodo težja kot tista pred sedmimi leti, možnosti za dogovor so 50 : 50, je danes v Bruslju dejal premier Janez Janša. Predlog, ki je na mizi, za Slovenijo in tudi za večino drugih članic unije ni dober, pa tudi vse, kar se obeta, so kvečjemu nadaljnji rezi, je še poudaril.

Predlog je v osnovi slab

»Že osnovni predlog ni dober in tudi vse različice, ki jih dobivamo zdaj in so še najavljene, obetajo kvečjemu nadaljnje zniževanje,« je dejal Janša ob prihodu na dvostransko srečanje s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem.

Težka pogajanja

»Predlog ni dober za Slovenijo, ni dober pravzaprav za večino držav. V zadnjih dneh nisem slišal nobenega kolega, ki bi bil s predlogom zadovoljen. Čakajo nas težka pogajanja, najprej glede skupnega obsega posamičnih politik, potem pa tudi glede neto pozicij držav,« je še povedal premier.

Van Rompuy ima skupaj s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom že od jutra dvostranska srečanja s posameznimi voditelji, ki mu predstavljajo svoje zahteve. Na podlagi teh bilateral bo potem pripravil prenovljen predlog, ki ga bo dal na mizo ob začetku zasedanja, predvidenega ob 20. uri.

Deli s prijatelji