VPRAŠANJA

Janša o holdingu: Zdaj bo postopek bolj transparenten

Objavljeno 02. oktober 2012 15.23 | Posodobljeno 02. oktober 2012 15.23 | Piše: P. J., STA

Veber je vladi očital, da se z državnim premoženjem ravna »na pamet«.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Upravljanje državnega premoženja bo z ustanovitvijo Slovenskega državnega holdinga bistveno bolj pregledno, je v državnem zboru zagotovil premier Janez Janša. Medtem ko je državno premoženje zdaj razdeljeno med več različnih upravljavcev, pa bo po novem združeno v okviru ene institucije. »Zdaj bo en sogovornik in zato bo postopek bolj transparenten.«

Veber skeptičen

Danes je upravljanje državnega premoženja netransparentno, nejasno in nekredibilno, temu podobni pa so tudi poslovni izidi družb v državni lasti, je Janša odgovoril na vprašanje Janka Vebra (SD), kako namerava vlada zagotoviti večjo transparentnost tega upravljanja.

Veber je vladi očital, da se zdaj z državnim premoženjem ravna »na pamet«. »Občutek imam, da vse skupaj peljete v smer, da se premoženje, ki je še ostalo v Sloveniji, razproda na nepregleden način,« je dejal. Holding ne bo imel nobene odgovornosti do državnega zbora niti ga ne bo nadzorovalo računsko sodišče.

Zdaj so iste naložbe razdeljene med več različnih upravljavcev, katerih predstavniki so na skupščinah ravnali različno in lastnikom povzročali škodo, je bil kritičen Janša. Po novem se kaj takega ne bo moglo dogajati, ker bo samo en upravljavec in bo glasovanje enotno ter kredibilno.

Vse prejšnje prodaje so bile uspešne

Janša je zagotovil, da bo državni zbor v skladu z novim zakonom sprejel smernice upravljanja naložb države in bodo tako usmeritve znane vnaprej. Glede nadzora nad upravljavci državnega premoženja pa je dejal, da bo zdaj nadzorni svet heterogen, v njem pa bo imela svojega člana tudi opozicija, medtem ko do zdaj ni bilo tako. Sicer pa je vlada pri pripravi zakona o holdingu upoštevala vse pripombe opozicije.

»Vse prodaje državnega premoženja v času mojega prejšnjega mandata so bile uspešne. Za deleže, ki smo jih takrat prodali, smo dobili pet- do desetkrat več, kot pa so danes vredni deleži, ki so po treh katastrofalnih letih pod vlado vaše stranke ostali neprodani v teh istih družbah,« je Janša še odgovoril Vebru.

Deli s prijatelji