SPREMEMBE

Janša novi finančni minister, Černač namesto Pličaniča

Objavljeno 01. februar 2013 11.12 | Posodobljeno 01. februar 2013 14.56 | Piše: T. L., STA

Potem ko je Novakova zavrnila mesto ministra za pravosodje in javno upravo, ga je prevzel Zvonko Černač.

Janša bi se rad sestal s Pahorjem, Türkom in Zverom.

LJUBLJANA – Premier Janez Janša je DZ obvestil, da bo funkcijo ministra za finance namesto Janeza Šušteršiča začasno opravljal sam. Istočasno je DZ obvestil, da bo funkcijo ministra za pravosodje in javno upravo namesto Senka Pličaniča prevzel minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač.

Z obvestilom se je DZ seznanil ob začetku današnje seje, že v četrtek pa z odstopoma ministrov iz vrst stranke DL, ki je zapustila koalicijo, ministra za finance Janeza Šušteršiča ter ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča.

Novakova ni bila za

Nato je Janša ponudil resor pravosodnega ministrstva Ljudmili Novak, ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu. A je Novakova ponudbo zavrnila. Kot je pojasnila danes pred sejo vlade, sta področji pravosodja in javne uprave zelo obsežni ter zahtevata veliko specifičnega znanja in izkušenj. Zahtevata pa tudi »celo osebo«, je dejala. Zato se je Janši zahvalila za ponudbo in izrazila prepričanje, da bo našel ustrezno rešitev. Dejala je še, da je odločitev sprejela sama, vendar tudi po posvetu znotraj stranke. 

Nova sekretarka Kucler Dolinarjeva

Zvonko Černač namerava poskrbeti, da se bo delo na tem ministrstvu nadaljevalo nemoteno, je dejal. Potrdil je, da bo Mojca Kucler Dolinar postala državna sekretarka na tem ministrstvu. Glede očitkov, da bo SDS zdaj vodil resorje, ki zajemajo tožilstvo, sodstvo in policijo, odgovarja, da sta tako tožilstvo kot policija samostojna in nimata nobene povezave s politično pristojnostjo posameznih resorjev.

Černač: Novakova se je odločila prav

Po današnji seji vlade je odgovarjal tudi na vprašanje, kaj meni o drži NSi, saj njena predsednica Ljudmila Novak ni sprejela začasnega vodenja pravosodnega resorja. »Če bi se odločal osebno, v skladu z osebnimi interesi, tudi jaz ne bi prevzemal novih odgovornosti, ampak v tem primeru mislim, da je prav, da se vsi odločimo v interesu države in zagotovimo normalno delovanje vseh ministrstev tudi v prihodnje. In to bomo seveda tudi storili,« je dejal.

Kucler Dolinarjeva bo sicer nadomestila Helmuta Hartmana, ki s položaja državnega sekretarja odhaja skupaj z dozdajšnjim ministrom Pličaničem.

Na ministrstvu za finance sta državna sekretarja postala zdajšnji državni sekretar v Janševem kabinetu Bernard Brščič in poslanec SDS Andrej Šircelj.
 

 

Deli s prijatelji