INTERPELACIJA

Janša in Novakova pozabila na Bogoviča

Objavljeno 10. december 2013 14.58 | Posodobljeno 10. december 2013 14.58 | Piše: P. J.

V SLS pravijo, da bi podprli interpelacijo zoper ministra Sama Omerzela.

LJUBLJANA – V SLS še niso bili povabljeni k podpisu pod interpelacijo zoper ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela. Interpelacijo morajo najprej dobiti v roke, a glede na vse znano o poslih ministrovega podjetja z državo predsednik SLS Franc Bogovič napoveduje, da bodo interpelacijo predvidoma podprli.

»Zadeve ne vzdržijo«

Na Omerzela sicer letijo očitki zaradi poslovanja njegovega podjetja Lastinski z državo. »V Sloveniji je treba končno spoznati, da tisti, ki smo nosilci javnih funkcij, ne moremo poslovati z državo,« meni Bogovič. Če je minister lastnik pomembnega podjetja, ki posluje z Družbo za avtoceste RS, je to po njegovih besedah dejansko »toliko skregano z integriteto, da tudi če bi dokazal, da je vse zakonito, zadeve ne vzdržijo«. Po mnenju Bogoviča si morajo te standarde v politiki postaviti sami in se odločiti, ali biti v politiki ali poslu.

V SDS so sicer že pred časom napovedali vložitev interpelacije, če Omerzel ne bo sam odstopil ali če premierka Alenka Bratušek ne bo ukrepala zoper njega. Tega še ni storila, pač pa je minister po pogovoru z njo napovedal, da bo posle svojega podjetja z državo pojasnjeval poslanskim skupinam. Po mnenju Bogoviča je tako ravnanje premierke sprenevedanje. »To, da po pogovorih ministra pošilja od poslanske skupine do poslanske skupine koalicije, je milo rečeno smešno. Odgovornost naj prevzame tisti, ki jo ima,« je dejal.

Podpora ni gotova

Podpise pod interpelacijo je že prispevala NSi, je dopoldne novinarjem pojasnila predsednica te stranke Ljudmila Novak. Bogovič pa je ob vprašanju, kako to, da niso bili povabljeni k podpisu pod interpelacijo, spomnil le, da je za vložitev interpelacije potrebnih le deset poslanskih podpisov. Kdaj bo interpelacija vložena, še ni povsem znano. SDS bo o tem spregovorila na skorajšnji novinarski konferenci v državnem zboru. Omerzela sicer podpira stranka DL, podpora koalicijskih partneric pa v primeru interpelacije ni gotova.

Deli s prijatelji