PRITOŽBA

Janša nemudoma iz zapora?

Objavljeno 11. december 2014 08.45 | Posodobljeno 11. december 2014 08.45 | Piše: STA, S. U.

Janševa ustavna pritožba pred ustavnimi sodniki.

Še vedno padamo in vsak dan država porabi 10 milijonov več, kot pa jih ustvarimo, pravi Janša

LJUBLJANA – Na dnevnem redu današnje seje ustavnega sodišča je ustavna pritožba Janeza Janše, s katero želi predsednik SDS izpodbijati sodbe v zadevi Patria. Janševa pritožba se obravnava absolutno prednostno, plenum ustavnih sodnikov pa bo zadevo danes obravnaval preliminarno, kar pomeni, da bodo odločali, ali jo vzeti v obravnavo.

Janša v ustavni pritožbi predlaga, naj sodišče zadrži izvršitev sodbe, da bi lahko nemudoma prišel iz zapora. Janšev zagovornik Franci Matoz pričakuje, da bo ustavno sodišče zaradi več kot očitnih kršitev pritožbi ugodilo in dosedanje sodbe razveljavilo.

Matoz dosedanjim odločitvam sodišč očita več kršitev ustave, od kršitve enakega varstva pravic, pravice do sodnega varstva, domneve nedolžnosti, načela zakonitosti v kazenskem postopku do načela pravnega jamstva oziroma pravice do obrambe.

V zaporu tudi Krkovič in Črnkovič

Janša dveletno zaporno kazen prestaja od 20. junija letos, v zaporu sta tudi Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, ki sta bila v zadevi Patria obsojena na 22 mesecev zapora. Vrhovno sodišče je pred kratkim zavrnilo njihove zahteve za varstvo zakonitosti, zato se je sedaj trojica obrnila na ustavno sodišče. Tudi Krkovič in Črnkovič predlagata začasno zadržanje izvršitve sodbe.

O Janši oziroma njegovi drugi ustavni pritožbi, tisti zaradi prenehanja poslanskega mandata, pa bo danes spregovorila mandatno-volilna komisija državnega zbora.

Ustavni sodniki bodo danes obravnavali tudi ustavno pritožbo za oceno ustavnosti odredbe ljubljanskega okrožnega sodišča, po kateri je policija lahko opravila hišne preiskave pri odvetnikih, pooblaščencih Boška Šrota in Andrijane Starina Kosem, ter s tem povezano pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o kazenskem postopku in zakon o odvetništvu.

Deli s prijatelji