O BEGUNSKEM VALU

Janša ne verjame, da mejo lahko branimo brez ograje

Objavljeno 19. oktober 2015 18.54 | Posodobljeno 19. oktober 2015 20.22 | Piše: T. B., M. U.

Predsednik SDS o aktualni begunski problematiki.

Foto: Oste Bakal

LJUBLJANA – Predsednik SDS Janez Janša se je odzval na zadnje dogodke z begunsko problematiko. Pravi, da bosta policija in vojska težko naredili red brez prisile. »V zadnjih dneh smo videli, da države srednje Evrope razen Slovenije skupaj varujejo mejo.« Izjave, da Hrvaška deluje le kot transportno podjetje, so po njegovem sporne, saj bi lahko tako rekli tudi za nas, da samo popisujemo begunce. Janša je tako južnim sosedom ponudil pomoč pri zunanjem varovanju meje, »da se izognemo katastrofi in da se bo delovalo preventivno«.

Vlada naredila napako, ker se ni pripravila

Janša meni, da bi morali begunsko problematiko državi reševati na podoben način: organizirata naj prevoz od ene meje do druge. Slovenski policisti bi lahko pomagali tudi na meji med Hrvaško in Srbijo. Madžarska za zdaj po njegovem spoštuje schengenske regulative, to pa ne pomeni, da je meja zaprt za prosilce za azil. Samo postopek se upošteva, tako je beguncev nekaj 100, ne nekaj 1000. Prosilce za azil, ki ne izpolnjujejo pogojev, pa pošljejo nazaj, tudi v Nemčiji, še opozarja Janša.

Tudi rimski imperij je propadel, ko ni zmogel več obvladovati svojih meja.

Janša sicer ne verjame, da mejo lahko učinkovito branimo brez ograje. Posledice so lahko hude, zato poziva vlado, da razmisli o ponudbah za pomoč. Če so jo ponudili, zakaj je ne bi sprejeli, se je vprašal. Govorimo o pomoči večjega števila policistov. Glavni problem je namreč fizično obvladovanje, dodaja prvak SDS. Slovenija bi morala že prej preventivno v svet poslati sporočilo, da bomo zaprli mejo tako kot Madžarska. Begunski val bi bil potem bistveno manjši.

Sredstva, ki se dajejo za enega begunca v Italiji, bi nahranila 10 ljudi v begunskem taborišču v Jordaniji, je izračunal Janša. Slovenija v tem trenutku nima kapacitete za 5000 migrantov, še posebej ne v tem vremenu. Stanje v Avstriji pa po njegovem spominja na stanje pred napadom jugoslovanske armade leta 1991. Problem so severni sosedi vzeli veliko bolj resno kot mi. 

Po Janševih besedah je dolžnost Nemčije, »ki je v veliki meri na začetku tega zadnjega vala spodbudila desettisoče ljudi, da so odšli na pot, da zdaj, ko ta težava pljuska tudi čez Slovenijo, omogoči Sloveniji, da zajame sapo«. Dolžnost EU pa je po Janševem mnenju v tem, da pomaga državam, ki so v EU in bolj južno na poti proti Sloveniji, da bodo sposobne obvladovati razmere na mejah. »Če se to ne bo zgodilo, bo Evropa začela kolapsirati,« je opozoril prvak SDS.

Deli s prijatelji