SPOR NA DESNICI

Janša napadel NSi in napovedal referendum o arhivski noveli

Objavljeno 30. januar 2014 14.36 | Posodobljeno 30. januar 2014 14.36 | Piše: STA, M. U.

Strankarsko tvitanje.

LJUBLJANA – Predsednik SDS Janez Janša je v polemiki z NSi na družbenem omrežju napovedal referendum o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki jo je državni zbor sprejel v torek. Glasovanje NSi za novelo je označil kot sramoto te stranke. Polemiko z NSi je na twitterju začel Janša, ki je v angleščini zapisal »sramota« ob tem pa označil NSi ter povezavo na članek o sprejetju novele zakona o arhivih, ki so jo podprli tudi poslanci NSi.

Strankarsko tvitanje

V NSi so Janši odgovorili, da so novelo podprli, ker bolj odpira arhive, proti dopolnilu SDS pa glasovali na podlagi mnenja arhivske komisije, ki jo vodi Andreja Valič Zver. SDS je namreč k noveli vložila dopolnilo, po katerem bi morala komisija o dostopih do arhivov (o teh odloča, če gradivo vsebuje občutljive osebne podatke) odločiti najpozneje v 30 dneh, medtem ko je koalicija menila, da bi bil primeren rok dva meseca. Omenjeni rok, ki ga sicer določa zakon o upravnem postopku, je, kot je v državnem zboru v torek povedal minister za kulturo Uroš Grilc, predlagala arhivska komisija. To je bil po navedbah NSi v tvitu Janši tudi razlog, da NSi dopolnila SDS ni podprla, Janša pa je nato odgovoril, da ni problem glasovanje proti dopolnilu, ampak glasovanje za vladni zakon, ki tehnično zapira arhive.

To po mnenju NSi ne drži, saj novela, kot so zapisali, arhive bolj odpira kot obstoječi zakon. Janša pa je odgovoril, naj se v NSi ne sprenevedajo, ker da so podprli omejitve, ki bodo tehnično zaprle arhive. Znova je v angleščini ponovil, da gre v navedenem primeru za sramoto NSi.

 

Deli s prijatelji