PREISKAVA

Janša: Murgle zlorabljajo državne institucije

Objavljeno 05. september 2013 13.41 | Posodobljeno 05. september 2013 16.57 | Piše: T. L.

Janez Janša in Urška Bačovnik Janša naj bi bila osumljena pranja denarja, Janša za vse skupaj krivi »Murgle«.

Na podelitvi Prešernovih nagrad, februar 2007

LJUBLJANA – Novica, da naj bi bil nekdanji premier in aktualni predsednik stranke SDS Janez Janša z ženo Urško Bačovnik Janša v preiskavi zaradi suma pranja denarjaimage, je odjeknila tudi zunaj naših meja. Že včeraj se je na vse skupaj prek twitterja odzval tudi Janša, ki je prepričan, da se v ozadju skrivajo Murgle, ki naj bi zlorabljale državne institucije. V tem primeru republiški urad za preprečevanje pranja denarja, ki ga trenutno vodi Darko Muženič.

Po poročanju Pop TV naj bi »umazano delo« izvajala Urškina sestrična in soseda Nataša Pajenk, nekdanja  uslužbenka Sparkasse. Pajenkova naj bi od zakoncev Janša prejela več deset tisoč evrov gotovine, s katero naj bi poravnala njune življenjske stroške, med drugim naj bi plačala tudi aro za nakup stanovanja na Mesarski v Ljubljani leta 2009. Sicer pa so prav Unicredit, Sparkasse in BKS banke, pri katerih je Janša v zadnjih letih najel več kreditov, to pa so tudi banke, v katerih je zadnja leta delala Pajenkova, ki je trenutno, kot je bilo razvidno iz prispevka, zaposlena v banki BKS. Včeraj z novinarji komercialne televizije ni želela govoriti. Pojasnila je le, da je v službi, ter odložila slušalko. 


Policija že (spet) na delu

Policija je v zvezi z domnevno sumljivimi finančnimi transakcijami, ki naj bi jih v imenu Janše izvajala sestrična njegove žene, že navezala stik z uradom za preprečevanje pranja denarja, ugotovitve urada pa bo preverila v okviru obstoječih in morebitnih novih preiskav. Podrobnosti o preiskavi na policiji ne morejo razkriti.

Na Generalni policijski upravi so danes za STA pojasnili, da so določene finančne transakcije že preverjali v preteklih kriminalističnih preiskavah in jih preverjajo tudi v preiskavi, ki trenutno poteka na podlagi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije.

Ta je, kot so zapisali v KPK, med nadzorom nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank in po njegovem zaključku podala prijave in odstopila podatke Davčni upravi RS, Uradu za preprečevanje pranja denarja, policiji in državnemu tožilstvu za dva zavezanca, in sicer Zorana Jankovića in Janeza Janšo.

»V nadzornih postopkih je komisija v povezavi s finančnim poslovanjem oziroma premoženjem obeh zavezancev zaznala tudi aktivnosti drugih oseb, ki pa niso v pristojnosti komisije, ker ne gre za funkcionarje ali javne uslužbence, zato v tem delu komisija ni mogla zaključiti postopka in ga je predala drugim organom,« so zapisali.

Komisija odprtih postopkov, ki potekajo pred drugimi pristojnimi organi, sicer ne more komentirati, dodaja pa, da so v svojih odstopnih dokumentih zahtevali povratno informacijo o njihovem postopanju in morebitnih ukrepih.

Nakup stanovanja in poročilo KPK

Janša in Bačovnikova sta za stanovanje plačala 325.000 evrov, po Janševih zagotovilih vsak polovico. Janša je leta 2009 za pol stanovanja v Mesarski ulici v Ljubljani odštel 162.500 evrov, od tega je za 135.000 evrov najel kredit, zastavil pa je tudi svoje stanovanje na Komenskega ulici. Kasneje je posojilo in hipoteko prenesel na hišo pri Velenju, ki jo je kupil od Vojke Rautar Čelešnik, s katero je zamenjal stanovanje na Komenskega ulici, za razliko v višini 48.000 evrov pa je najel posojilo.

Klemenčičeva Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v poročilu ugotovila, da je 32.500 evrov v Janševem imenu plačala njegova žena, 15.000 evrov je posodil še brat Rajko Janša, Janša pa komisiji ni pojasnil, ali in kako je obema denar vrnil. Od dokumentov je Janša komisiji posredoval le pogodbo o najemu posojila (130.000 evrov pri Sparkasse). Kot je znano, pa je KPK v svojem poročilu Janši očital, da za najmanj 210.000 evrov svojega premoženja ni znal pojasniti izvora. Janša pa je v odzivu povedal, da si je komisija izmislila za 200 tisočakov dodatnega premoženja.

Še ena Urškina sestrična v sumljivih bančnih vodah

Če se bodo sumi o pranju denarja zakoncev Janša izkazali za utemeljene, bo to že druga afera, v katero je vpletena ena od sorodnic Urške Bačovnik Janša. Naj spomnimo na afero s ponarejenim spričevalom Urškine sestrične Alenke Koren Gomboc in z njenim sumljivim odhodom iz banke SKB, kot pa se je izkazalo, je domiselna Alenka po odhodu iz banke ponaredila tudi priporočila, ki ji jih v banki nikoli niso dali.

Deli s prijatelji