ZAVRNJENA OBTOŽBA

Janša: Murgelski veliki pok se je razblinil

Objavljeno 30. junij 2015 13.30 | Posodobljeno 30. junij 2015 13.30 | Piše: M. D., STA

Finsko sodišče je dokončno zavrnilo obtožbe v primeru Patria. Prvak SDS Janez Janša je svoj odziv zapisal na twitterju.

TURKU – Potem ko je finsko prizivno sodišče v Turkuju danes dokončno zavrnilo obtožbe proti četverici visokih predstavnikov orožarskega podjetja Patria zaradi sumov podkupovanja slovenskih predstavnikov pri prodaji oklepnikov, se je na sodbo na družabnem omrežju odzval tudi prvak SDS Janez Janša.

V celotni zgodbi o prodaji finskih osemkolesnikov Sloveniji, ki je potekala v treh državah, je bil tako do zdaj pravnomočno obsojen le Riedl, ki mu je avstrijsko vrhovno sodišče 15. aprila letos potrdilo prvostopenjsko obsodbo na tri leta zapora, od tega dve leti pogojno.

V Sloveniji pa se medtem še čaka na ponovitev sojenja nekdanjemu premierju Janezu Janši, prokuristu Rotisa Ivanu Črnkoviču in upokojenemu brigadirju Tonetu Krkoviču, ki so bili sicer že pravnomočno obsojeni, a je ustavno sodišče njihove obsodbe razveljavilo in proces vrnilo na začetek.

Brez dovoljenja vrhovnega sodišča ne bo pritožbe

Kot je povedal glavni finski tožilec v primeru Jukka Rappe, je z objavo razsodba prizivnega sodišča postala pravnomočna. Pritožba na vrhovno sodišče bo mogoča le v primeru, če vrhovno sodišče to dovoli. Do tega pa načelno pride le v precedenčnih primerih, kar je po mnenju Rappeja v primeru Patrie malo verjetno.

Denarne kazni tudi do pol milijona evrov

Na zatožni klopi so bili nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen in direktor prodaje Tuomas Korpi. Tožilstvo je zanje zahtevalo po dve leti zaporne kazni, še pol milijona evrov kazni pa za Patrio.

Četverica visokih predstavnikov Patrie je bila oproščena že na prvi stopnji 30. januarja lani, ker tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb podkupovanja slovenskih predstavnikov pri prodaji oklepnikov leta 2006 prek razumnega dvoma. To je danes potrdilo tudi prizivno sodišče v Turkuju. S tem je razsodba postala pravnomočna, obtoženi pa oproščeni.

Obtožbe podkupovanja niso utemeljene

Kot je utemeljilo sodišče, »tožilstvu v veliki meri ni uspelo dokazati elementov podkupovanja, kot je obljuba ali plačilo ali korist od podkupnine javnemu uslužbencu oziroma nekomu drugemu, povezavo tega z ravnanjem javne osebe, posebnega odnosa med javnimi osebami in drugimi osebami in da so javne osebe vedele za obljube ali plačila ali koristi za drugo osebo«.

»Obtožbe hudega podkupovanja in poziv h kazni podjetja za odgovornost se zato zavržejo kot neutemeljene,« je v sporočilu za javnost zapisalo prizivno sodišče v finskem Turkuju.

 

Deli s prijatelji