KONGRES

Janša: Milijone za privilegije ali za štipendije?

Objavljeno 03. marec 2013 11.05 | Posodobljeno 03. marec 2013 11.05 | Piše: A. L.

Mlade je pozval, da svoje zahteve glasno in jasno izražajo tudi v javnem prostoru, da se ne smejo bati povedati svojih mnenj, da morajo biti aktivni, zavzeti, kajti v »političnih bitkah gre v največji meri za vašo prihodnost«.

Janez Janša.

PTUJ – »Slovenska družba v sodobnem času se je znašla na razpotju. Od tega, kam se bomo na tem razpotju obrnili, je odvisen naš prihodnji razvoj pa tudi razvoj prihodnjih generacij,« je na včerajšnjem kongresu Slovenske demokratske mladine dejal predsednik SDS Janez Janša.

»Slovenija je po dveh desetletjih razvoja prišla do nekega križišča,« je dejal predsednik SDS Janez Janša. Ob tem je poudaril, da razvoj naše države ni bil vselej premočrten, da pa je bil v glavnem pozitiven. »Če danes primerjamo to, kar je Slovenija kot članica EU, zveze NATO, kot država, ki je suverena in samostojna, s tem, kar je bilo pred osamosvojitvijo, potem je odgovor na to, ali je napredek bil ali ne, samoumeven,« je poudaril predsednik SDS Janez Janša. »Do leta 2009 je kljub občasnim zastojem in mnogim izgubljenim priložnostim Slovenija v veliki meri dohajala svoj zaostanek za razvito Evropo, in to ne le v materialnem smislu,« je dejal Janša. Ob tem je bil tudi mnenja, da se je v tem času, ko smo se razvijali skladno z vrednostnim središčem slovenskega naroda, hkrati nakopičilo tudi nekaj anomalij, ki so se razraščale. Prav tako pa se je v tem času počasi izrinjalo vrednote slovenske osamosvojitve iz javnega, kulturnega, šolskega prostora, zaradi česar danes tudi čutimo posledice.

Je bila samostojnost prava pot?

V nadaljevanju je predsednik SDS Janez Janša spomnil na dve zborovanji, ki sta se odvili 8. februarja in ki sta bili na neki simbolen način manifestacija razpotja, na katerem se Slovenija nahaja. Na shodu Zbora za republiko je bilo mogoče videti slovenske in evropske zastave ter simbole, na vseslovenski vstaji pa so prevladovali neki drugi simboli in relikti iz preteklega časa, ki je bil daleč od tega, da bi Slovencem prinesel blagostanje. Po besedah predsednika SDS se danes nahajamo na razpotju, kjer se tehta, ali se je slovenski narod prav odločil, ko je stopil na pot samostojnosti in demokracije. »Od tega, po kateri poti bomo krenili, niso odvisni samo simboli v prihodnje, temveč vse tisto, kar bo vplivalo na to, kakšna bo tudi vaša pot – pogoji šolanja v prihodnjih letih, možnosti za zaposlitev, možnosti za uspeh idej, ki jih imate, da se prebijete v poslovni svet …« je dejal predsednik SDS.

Treba bo gledati na vsak evro, kam se ga investira

Opozoril je tudi na to, da je Slovenija tako kot velik del Evrope v nekem položaju med gospodarsko recesijo in stagnacijo oziroma pičlim okrevanjem, pri čemer ni nikogar, ki bi si upal napovedati, koliko časa bo to stanje trajalo. »Celoten razviti svet je v nekem premišljevanju, ko se delajo novi koncepti, ko se ugotavlja, kaj ni delovalo. Zato, da se to popravi, bodo potrebna leta in ni pričakovati, da bo takoj vse cvetelo. Zelo bo treba gledati na vsak evro, kam se ga investira in kako se z njim ravna,« je dejal predsednik SDS. Ob tem je izpostavil, da se v javnem prostoru večinoma govori le o dveh konceptih, in sicer varčevanju in rasti, kot da se je treba zgolj odločiti med njima, vendar pa situacija ni tako preprosta.

Nova koalicija obljublja vračilo privilegijev

»Lani, ko je bilo treba uskladiti porabo s tem, kar dejansko ustvarimo, smo se prvič, odkar obstajamo kot samostojna država, soočili s tem, da smo posegli v privilegije. V Sloveniji se namreč plačujejo privilegiji, ki niso ne plačilo za delo, ne pokojnine, temveč gre za pridobljene pravice,« je dejal predsednik SDS in dodal, da gre pri tem za zneske v desetinah milijonov evrov. Po njegovih besedah je bil ta poseg v lanskem letu relativno blag zaradi različnih razlogov v koaliciji in tudi zato, ker se razprave vedno razrastejo na polje ideologije, čeprav gre za ekonomijo. »Tisti, ki dela ideologijo, zgolj brani svoj privilegij, čeprav ne gre za to,« je dejal predsednik SDS. » V tem času, ko je kriza, ko ni nekih dodatnih sredstev, so alternative zelo preproste: ali bodo šli milijoni za privilegije ali za štipendije?« je izpostavil predsednik SDS Janez Janša. Ob tem je navedel, da je bila prva obljuba, ki smo jo slišali v teh zadnjih dneh, ko se postavlja nova koalicija, obljuba o tem, da se bodo ti privilegiji povrnili. »Če se bodo, potem bo bistveno manj denarja za štipendije in ustvarjanje novih delovnih mest,« je poudaril predsednik SDS in dodal, da bi moralo biti ravno obratno. Po njegovem mnenju bi bilo treba s filigransko natančnostjo pregledati, kdo je dejansko zaslužen za izjemno pokojnino in komu so bile njegove zasluge v vsem tem času že poplačane.  Ob tem je še dodal, da pri vprašanju krčenja privilegijev ne gre za ideologijo, temveč za vprašanje družbene pravičnosti. »Ravno vaša generacija je tista, ki bo plačala najvišjo ceno, če Slovenija ne bo sposobna zagotoviti pravičnosti pri porabi javnega denarja,« je poudaril predsednik SDS.

Privilegiji ali službe?

V nadaljevanju je predsednik SDS Janez Janša opozoril tudi na vprašanje prihodnosti mladih, ki so najbolj prizadeti s krizo. Izpostavil je, da je Evropski svet nedavno ustanovil poseben sklad za odpravljanje brezposelnosti mladih v regijah v Evropi, kjer je brezposelnost nad 25 odstotki, kar velja tudi za slovensko vzhodno regijo. »Nekaj se bo dalo pomagati ob pomoči tega evropskega denarja, edino zdravilo pa je, da Slovenija uravnoteži svojo porabo in da se končno zavemo, da obstaja samo ena alternativa, torej da porabiš toliko, kot ustvariš, in to je tudi edini model, ki deluje. Od tujega denarja dolgoročno ne le da ne preživiš, ampak se lahko izgubi tudi lastna suverenost,« je dejal predsednik SDS Janez Janša. Ob tem je dodal, da bo prilagoditev potrebna, vprašanje je le, na čigav račun. »Če bodo privilegiji ostali, boste  mladi izgubili delovna mesta in štipendije,« je bil jasen predsednik SDS Janez Janša.

V svojem nagovoru je mlade pozval še k temu, da svoje zahteve glasno in jasno izražajo tudi v javnem prostoru, da se ne smejo bati povedati svojih mnenj, da morajo biti aktivni, zavzeti, kajti v »političnih bitkah gre v največji meri za vašo prihodnost«.

Deli s prijatelji